Minden korábbinál durvább amerikai nyomásgyakorlás

A guruló dollárokért meg kell dolgozni: Pressman személyesen felügyelte az ellenzéket az Országgyűlésben.

2024. 02. 05. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta hétfőre az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. Az ülést az MSZP kezdeményezte, összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték. A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra.

A Fidesz már a múlt héten tudatta, hogy a kormánypártok nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett ülésen. Így határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után véget is ért a parlament rendkívüli ülése. 

– A rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO-ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója – mutatott rá a kormány álláspontjára a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a Facebook-oldalán azt írta: ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.

A napirend előtti felszólalók közül Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa elmondta: az embereket meg kell kérdezni a fontos ügyekben. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtt arról beszélt: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Svédország a NATO tagja legyen.

– Vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását, mert az a harmadik világháború felé tett lépés lenne 

– hangoztatta Novák Előd a napirend előtti felszólalásában. A Mi Hazánk politikusa szerint a svédek érdeke is, hogy ne szélesítsék a háborús konfliktust azzal, hogy a NATO-hoz csatlakoznak.

Brenner Koloman, a Jobbik politikusa szerint a magyar nemzeti érdek ellen van az időhúzás a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Harangozó Tamás, az MSZP képviselője a felszólalásában külön köszöntötte az ülésen megjelent szövetséges országok nagyköveteit – így David Pressman amerikai nagykövetet is. A szocialista képviselő szerint nemzetközi szégyen, hogy még nem került sor Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjára. A momentumos Bedő Dávid a felszólalásában az aktív eutanázia legalizálása kapcsán arról beszélt, hogy a kormány kezdeményezzen népszavazást a kérdésben. – Az ország újra szégyenpadra került. Svédország NATO-csatlakozásának hátráltatása nem egyszerű hiba – vélekedett Vadai Ágnes, a DK politikusa a felszólalásában. A Gyurcsány-párt képviselője szerint ez veszélybe és perifériára sodorta az országot.

Az ülés végén felolvasták Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetőjének levelét, amiben megerősítették, hogy a kormánypártok nem vesznek részt a rendkívüli ülésen.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.