Lujza 2024. március 2.
logo

Videó is van róla, hogy zacskóban vitték a korrupciós pénzt az uniós pályázati pénzek lenyúlására szakosodott bűnbanda tagjai

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.12. 11:48 2024.02.12. 15:41
Videó is van róla, hogy zacskóban vitték a korrupciós pénzt az uniós pályázati pénzek lenyúlására szakosodott bűnbanda tagjai

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a korrupció útján szerzett pályázati támogatások ügyében: az igényelt támogatások összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot; az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat és mintegy 400 oldalas vádirat keletkezett.

A KNYF  54 személy ellen 25 jogi személy érintettségével emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Budapest Környéki Törvényszéken közölte az ügyészség.

A tájékoztatás szerint az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott főként a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében kiírt pályázat, valamint további nyolc hazai forrású az Egészségügyi támogatási program keretében benyújtott pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. „A rendszer lényege szerint ezen személy, az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását” – írták.

A nyomozásban a főügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett. A vádirat mintegy 400 oldalas

ismertette a főügyészség.

A vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban a főügyészség mintegy egymilliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett. Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek tudatta a főügyészség.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.