Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Tízből kilenc magyar a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának

Magyar Nemzet
Forrás: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért
2024.02.12. 11:01 2024.02.12. 12:33
Tízből kilenc magyar a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) felmérései szerint még ma is tízből kilenc magyar ember a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának, és a fiatalok többsége is házasságban szeretne élni – írta a közleményében az intézet.

A házasság hete kezdeményezés több mint két évtizede Angliából indult el, és minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. A házasság a feltétel nélküli bizalom és odaadás legmagasabb szintű megnyilvánulása egy férfi és egy nő között, amely a legbiztosabb alapot nyújtja a gyermekvállaláshoz és a gyermekneveléshez. A magyarok lelki állapotát vizsgáló Hungarostudy kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy a házasság fontos egészségvédő tényező testi és lelki szempontból egyaránt, azok ugyanis,  akik házasságban élnek, általában tovább élnek, boldogabbnak és elégedettebbnek is tartják magukat, mint az egyedülállók – írták.

Bár a házasság intézményét napjainkban számtalanszor támadják, relativizálják, idejétmúlt, elavult kapcsolati formának tartják, a KINCS kutatásai azt bizonyítják, hogy ennek ellenére még ma is tízből kilenc magyar a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának – mutat rá a felmérés. 

A fiatalok nagy része házasságban szeretne élni, ezzel magyarázható, hogy az élettársi kapcsolatok jelentős része is házassággal végződik. Ezt igazolja az a tény, hogy 2010-hez képest jelentősen, mintegy 15 ezerrel nőtt a házasságkötések száma.

Családügyben dacolunk a korszellemmel

A fiatalok alapvetően házasságban kívánnak élni, és döntő hányaduk tervez gyermeket, de ma már a társadalom harmada családnak tekinti az azonos nemű párokat.

A KINCS korábbi felmérése szerint a harminc év alatti fiatalok házasságpártiak, a megkérdezett egyedülállók 75 százaléka tervezi, hogy a jövőben házasságot köt majd. Ma már a gyermekek háromnegyede is házasságban születik, míg korábban csak minden második újszülöttnek voltak házasok a szülei.

Az intézet megállapítása szerint a házasság intézménye ma is széles körben elfogadott értéknek számít, éppen ezért érdemes és kell is beszélni róla. Az intézet névadójának, Kopp Máriának a Boldogságkeresés útjai és útvesztői című, már angol nyelven is olvasható könyvét idézve megállapítják:

„Soha nem volt olyan fontos a család és a házasság szerepe az egyén és a következő nemzedék életminősége, kiegyensúlyozottsága, valamint az elviselhető társadalmi légkör szempontjából, mint a modern társadalomban.”

Mennyei valóságok és a gyerekek

Amikor a gyereke révén csodákkal találkozik a fáradt és ideges szülő, a varázstalanított világ számára is újra megtelik varázzsal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.