Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új szakszervezettel küzdenének a hatékonyabb oktatásért a tanárok

Végrehajtható, valós igényeken alapuló, közép- és hosszú távú javaslatokat akarnak tenni a kormánynak.

Forrás: Mandiner2024. 02. 27. 12:48
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban újjászerveződött Küldetés – Keresztény Pedagógusok Egyesülete szakszervezet célja, hogy szakmai érvekkel, és nem politikai eszközökkel gyakoroljon nyomást a kormányra.

A köznevelési rendszer középpontjában a jövő generációja boldogságának és boldogulásának szolgálata kell hogy álljon

– állítja a szervezet.

A Küldetés elemzése szerint a köznevelési rendszer akkor lesz jó a diákoknak, a gyermekeinknek, az unokáinknak, ha a pedagóguspálya vonzó lesz, és olyan óvodapedagógusok, tanítók és tanárok érkeznek nagy számban erre a pályára, akik tehetségesek, kreatívak és elhivatottak.

A szakszervezet rámutatott, hogy az OECD-országokkal összehasonlítva a középmezőnyben lesz a magyar pedagógusok keresete. A világ 38 országát tömörítő gazdasági szervezet adatai szerint több fejlett országban a diplomás kereset 90 százalékát kell elérnie a tanári fizetéseknek.

Az érdekképviselet emellett üdvözölte, hogy a kormány vállalta, hogy a diplomás minimálbérhez igazodik a tanári fizetés. Szintén előremutató lépésnek tartja a szakszervezet, hogy a legnagyobb mértékben a pályakezdők bére nő, de kiemelték azt is, hogy a felzárkózó és kedvezményezett településeken dolgozó pedagóguskollégák húszszázalékos, úgynevezett esélyteremtő illetménykiegészítésben részesülnek.

Az új szemlélettel újjászerveződött érdekvédők összességében jelentős, ám elkerülhetetlen lépésként értékelik a bérrendezést, és a következő években dől el, elegendő volt-e ez a szint, vagy a kormánynak további erőfeszítéseket kell tennie, hogy a kedvezőtlen folyamatok valóban tartósan megforduljanak.

 

Zuhanórepülésben a politikai szerepre törő szakszervezetek

A Mandiner szakszervezeti forrásokból úgy értesült, hogy

az elmúlt hónapok kormányellenes, és egyre kevésbé a pedagógusok érdekeit elsődlegesen szem előtt tartó tevékenysége megnyirbálta a két nagy pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ támogatottságát, mivel a tanárok célja a saját helyzetük előmozdítása, és nem a kormánnyal szembeni nyílt politizálás.

A baloldalhoz köthető képviseletek évek óta politikai akciókat folytatnak. Ezt alátámasztják a rendszeres, NGO-kkal közös kormányellenes demonstrációk, amelyek januárban – a megvalósult béremelés ellenére – is folytatódtak, eltúlozva és politikai célokra felhasználva a tanárok valós problémáit.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.