Sulyok Tamás jó választás a köztársasági elnöki tisztségre

Az elemző szerint az ellenzék soraiban teljes a káosz.

2024. 02. 27. 9:40
SULYOK Tamás
Budapest, 2024. február 26. Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök esküt tesz az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz-KDNP államfõjelöltjét az Országgyûlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sulyok Tamás rendkívül jó választás a köztársasági elnöki pozícióra – fogalmazott az Alapjogokért Központ elemzője, aki felidézte az új államfő hétfői beszédét, melyben azt hangsúlyozta, hogy a kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja. Szikra Levente a közszolgálati televízió adásában azt mondta:

Sulyok Tamás egy tartással bíró jogász.

– Soha nem volt pártpolitikus, tehát ezzel sem lehet bírálni. Még az 1990 előtti állampártba sem volt hajlandó belépni, ezért nem lehetett akkor bíró – mondta Szikra Levente. Az elemző Sulyok Tamás alkotmánybírói tevékenységével kapcsolatban két olyan döntést is kiemelt, amelyek szerint a magyar alkotmányos identitás védelmét akár az európai joggal szemben is érvényesíteni kell. – Magyarország az unió tagja, de ahol nincs uniós hatáskör, ott folyamatosan védeni kell a magyar szuverenitást az EU túlhatalma ellen – emelte ki Szikra Levente.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint a kormányoldal „puccsal” választ köztársasági elnököt, az elemző úgy reagált:

az ellenzéki politikus erkölcstelen és radikális politikájával kívül helyezi magát a jogrenden és alkotmányon.

– A magyar alaptörvény világosan szabályozza az államfővel kapcsolatos kérdéseket, a magyar parlament hétfőn elfogadta Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, és még aznap megválasztotta az új köztársasági elnököt. Aki itt puccsról beszél, semmit nem tud az alkotmányos rendszerről – hangsúlyozta az elemző.

Annak kapcsán, hogy az ellenzéki pártok – az LMP és a Mi Hazánk kivételével – kivonultak az új köztársasági elnökről szóló szavazásról, Szikra Levente azt mondta, hogy a radikális baloldali ellenzék teljesen következetlen.

Miközben szavakban hevesen ellenzik az alkotmányos rendet, tetteikkel minduntalan elfogadják, elindulnak a választásokon, s ha nyernek, elfogadják a pozíciókat és az azzal járó, nem kis fizetéseket, tehát az ellenzék soraiban teljes a következetlenség, káosz.

Ez mutatkozott meg a parlament hétfői ülésén is, amikor a baloldali radikális ellenzék elfogadta Novák Katalin lemondását és Svédország NATO-csatlakozását, majd kivonult Sulyok Tamás megválasztásáról – mutatott rá az Alapjogokért Központ elemzője.

Borítókép: Sulyok Tamás leteszi a köztársasági elnöki esküt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.