A magyar gazdák is tüntetnek Brüsszel ellen + videók

A gazdálkodók Záhonynál tiltakoznak, amiért az Európai Bizottság még egy évre lehetővé tenné az ukrán termények vámmentes behozatalát.

Forrás: Szon, VG2024. 02. 09. 10:51
null
Torino, 2024. február 8. Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetnek gazdák Torino szélén 2024. február 8-án. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco Fotó: Alessandro Di Marco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keleti országrészben egyre több traktorra, erőgépre lehet számítani az utakon, ugyanis rengeteg gazda indul a határhoz a tizenegy órakor kezdődő gazdatüntetésre – hívta fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége, amiről a Világgazdaság számolt be.

Közben a Szon megírta, hogy rendőri felvezetéssel már hajnalban elindultak a gazdák autóval, mezőgazdasági gépekkel Záhonyba. A helyszínen a rendőrség és a polgárőrség segíti a parkolást. 

Pénteken ugyanis a záhonyi határnál fognak tiltakozni a gazdálkodók az Európai Bizottság döntése ellen, amelynek lényege, hogy még egy évre lehetővé tennék az ukrán termények vámmentes behozatalát. A demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége korábbi közlése szerint kiállnak európai társaik mellett, mert elfogadhatatlannak tartják a brüsszeli döntéseket.

A magyar gazdák jobb helyzetben vannak, ugyanis a magyar kormány nekik nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői már hetek óta az utcákon tüntetnek. Ezek az alábbi fontos pontok:

  • a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • a magyar kormány megtiltotta a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk elsőként az Európai Bizottság döntésével is szembement, és lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.