Elkezdődik a debreceni bérlakásprogram

Új, környezettudatos, magas minőségű, alacsony fenntartási költségű lakásokat építenének a harmincöt év alatti magyar munkavállalóknak.

Forrás: HAON2024. 03. 14. 17:27
null
Debrecen, 2023. június 16. A Debreceni Református Nagytemplom 2023. június 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Főnix lakásprogram a fiatalok lakhatási támogatását célozza meg a debreceni önkormányzat és a helyi cégek bevonásával. A részletekről március 14-én sajtótájékoztatón számoltak be a Cívis Ház Zrt. székhelyén – közölte a Haon.

– Az elmúlt egy évtizedben rendkívül intenzív gazdasági fejlődésnek lehettünk szemtanúi, Debrecen a létrehozott munkahelyek és az ide érkezett működő tőke nagyságát tekintve zászlóvivő az országban. A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak ennyien a városban – mondta Papp László polgármester. Hozzátette: ezzel együtt a debreceni gazdaság is hasonló ütemben növekszik, a magasabb bevételből több lehetősége van a városnak visszaforgatni. 

A dinamikus növekedés törvényszerű velejárója, hogy az új munkahelyek nyomást gyakorolnak a lakáspiacra, ami ennek hatására átalakul, az árak és a bérleti díjak emelkednek

– hívta fel a figyelmet a polgármester. Hozzátette: a pandémia, az energiaárak robbanása, az infláció és a reálbérek csökkenése következtében lelassultak az ingatlanfejlesztések, nem épültek olyan volumenben lakások, mint ahogyan nőtt az igény.

Kétszáz lakás

A program célja új, környezettudatos, magas minőségű, alacsony fenntartási költségű lakások építése, a 35 év alatti magyar munkavállalók támogatása és a debreceni cégek munkaerőpiaci támogatása – foglalta össze a polgármester. 

Ebben az évben kezdődnek a pályázati eljárások, hogy jövőre egy kétszáz darabból álló lakáskontingenssel tudjuk segíteni a fiatal debreceni munkavállalókat.

– Az önkormányzat azt vállalja, hogy a piaci bérleti díj harmadát támogatásként biztosítja, a másik kétharmadot a bérlő és a munkáltató állja, azaz egyharmad jut minden szereplőnek, bár ez a munkáltató döntésétől függően változhat, ha esetleg nagyobb részt szeretne vállalni – ismertette Papp László a program működésének alapelveit. Hozzátette: a város részéről a Cívis Ház Zrt. jegyzi majd a folyamatot, ők írják ki a pályázatokat, amikre jelentkezhetnek a munkáltatók és az ingatlanfejlesztők.

Maximum ötven négyzetméter alapterületű lakások építésére lehet pályázni, amiket beépített konyhával és fürdőszobával, de bútorozatlan állapotban vehetnek ki a fiatalok – mondta el a lakásokkal kapcsolatban.

Kik pályázhatnak bérlakásokra?

A Főnix lakásprogramban olyan 35 év alatti, magyar állampolgárságú fiatalok vehetnek részt, akiknek van bejelentett debreceni lakcímük, debreceni munkáltató foglalkoztatja őket, illetve nincs a nevükön beköltözhető ingatlan – tájékoztatott Papp László.

Jelenleg még néhány egyeztetés folyamatban van, de 

legkésőbb áprilisban a közgyűlés elé terjesztik a Főnix lakásprogramot,

ekkor várhatók majd újabb részletek – mondta el a polgármester.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.