Feljelentést tettek Osváth Zsolt ügyében

A baloldali influenszer szexuális bűncselekményt követhetett el.

2024. 03. 05. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szexuális bűncselekmény gyanúja merült fel, a bejelentés megtörtént

Újabb részletek derültek ki Orváth Zsolt ügyében, aki nemrég saját csatornáján is magyarázkodásba kezdett. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szexuális visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a ma reggel megjelent beszámoló alapján. Tényi István beadványában úgy fogalmaz: A 2021. évi LXXIX. törvény indokolása kiemeli, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények a társadalomban, de a bűnözői körökben is egyértelműen megvetést váltanak ki, azok társadalmi megítélése szélsőségesen negatív. 

Így dolgozik Osváth Zsolt (Forrás: Facebook)

– Az ilyen típusú bűncselekmények beláthatatlan törést okozhatnak a gyermekek életében, testi és szellemi fejlődésüket visszafordíthatatlanul negatívan befolyásolhatják. A gyermekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények súlyos pszichés és testi következményekkel  járhatnak. A szexuálisan bántalmazott gyermekek körében később 51–75 százalékban alakulnak ki pszichés problémák. 

Ezek a következmények ráadásul még gyakoribbak és súlyosabbak, ha az elkövető családtag közeli ismerős, vagy olyan személy, akivel a gyermek személyes kapcsolatot ápol, esetleg akivel szemben úgy érzi, hogy társadalmi helyzetére figyelemmel vagy a gyermek életében betöltött szerepe folytán feltétlen bizalommal lehet – áll a bejelentésben.

Tényi arra is kitért: A Btk. XX. fejezete a gyermekek érdekeit sértő és a család elleni bűncselekményeket szabályozza. A család és a gyermekek védelme érdekében a büntetőjog csak másodlagos eszköz, elsősorban a magánjog, közigazgatási jog, tb jog eszközei biztosítják a társadalmi bázist. 

Az alaptörvény is rögzíti, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez, védelemhez és gondoskodáshoz. Fontos megjegyezni, hogy a törvény értelmében a kiskorú sérelmére elkövetett, a gyermek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények miatt indított büntetőeljárást soron kívül kell lefolytatni.

Ezért Tényi István indítványozta, hogy az ügyben a tényállás tisztázása érdekében a Be. 380. § (1) bekezdése alapján az ügyészség rendeljen el feljelentés-kiegészítést.

Borítókép: Osváth Zsolt (Forrás: Facebook/ZSHOW Time)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.