Három választás lesz egy napon, de mások a szabályok

Elkészültek a hivatalos hirdetmények.

Forrás: MTI2024. 03. 23. 8:15
Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészültek a június 9-i önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP) választások hirdetményei, amelyeket várhatóan jövő héten minden településen kihelyeznek – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Választási Iroda.

A címert is tartalmazó, nemzeti színű, valamint európai uniós motívummal ellátott hirdetmény tartalmazza a helyi önkormányzati választás, a nemzetiségi önkormányzati választás, valamint az EP-választás időpontját. Mérete 50 × 70 centiméter, és mintegy kilencvenezret gyártottak belőle.

A hirdetményen feltüntetik azt is, hogy a választók részletes tájékoztatásért a helyi választási irodához fordulhatnak, vagy meglátogathatják a www.valasztas.hu weboldalt. A honlapon mindhárom választással kapcsolatban megtalálhatók a legfontosabb információk, így a választók tájékozódhatnak többek között a választói névjegyzékre és ajánlásra vonatkozó szabályokról, az átjelentkezéssel és a mozgóurnával szavazás lehetőségéről.

Az idei választásokon azért kiemelten fontos a tájékozódás, mert bár egy napon rendezik meg a három választást, kis mértékben eltérő a választásra jogosultak köre, tehát nem mindenki szavazhat automatikusan mindegyik választáson.

A külképviseleti, illetve levélben szavazás csak az EP-választáson lehetséges, és más szabályok vonatkoznak az átjelentkezésre az EP- és az önkormányzati választásokon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.