Márki-Zay Péter szerint azért veszít a baloldal, mert hiányoznak a forrásai

Évértékelőt tartott az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltje.

2024. 03. 13. 13:41
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2024. február 17. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt pártelnöke beszédet mond a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Körök országos kampánynyitó rendezvényén a X. kerületi Kõrösi Csoma Sándor Kõbányai Kulturális Központban 2024. február 17-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Erőforrás és médiához való hozzáférés hiányában az ellenzék próbálkozásai sorra elbuknak – fogalmazott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az évértékelő beszédében. A Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) elnöke szavainak ellentmond, hogy az Action for Democracy nevű amerikai szervezet összesen 3,176 milliárd forintot utalt Magyarországra a 2022-es országgyűlési választás kampányában, amelynek nagy része, 1,84 milliárd forint Márki-Zay Péter mozgalmához, a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) került.

A dollárbaloldal botránya 2022 augusztusában robbant ki, amikor éppen

Márki-Zay a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében arról számolt be, hogy még 2022 június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje akkor elárulta, hogy a Korányi Dávid által fémjelzett, Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől. Mint ismert, az ügyben azóta több vizsgálat is indult, ám Márki-Zay állítása szerint az MMM körül semmilyen szabálytalanságot nem találtak a hatóságok.

Márki-Zay az évértékelőjében arról is beszélt, hogy a tavaly megalakult pártja átlépheti az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választáson, amivel

szerinte két képviselőt is küldhetnének az EP-be.

Elismerte, hogy a közvélemény-kutatások a pártját a bejutási küszöb alatt mérik, ugyanakkor rossszindulatúnak minősítette azokat a felméréseket, amelyek nullaszázalékos eredményt prognosztizálnak az MMN-nek.

A városvezető példaként állította maguk elé, hogy a 2019-es EP-választás előtt hasonlóan szerepelt a felmérésekben a Momentum is, amely aztán mégis bejutott az Európai Parlamentbe. Márki-Zay közölte, hogy bár ő vezeti az MMN EP-listáját, folytatni kívánja településvezetői munkáját, így a listán utána következők kerülhetnek ki Brüsszelbe, ha a párt eléri az ötszázalékos küszöböt.

Mindezek mellett a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a szokásos baloldali toposzokat ismételte el, az évértékelője további részében pedig a saját városvezetését dicsérte hosszasan.

 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.