Külföldi lapban támadja Márki-Zay Péter hazánkat

Márki-Zay Péter a Business Insider című lapnak adott interjúban a magyar közéletet bírálta. Állítása szerint kiépült egy szigorúan őrzött, tekintélyelvű rezsim. Az ellenzék 2010 óta tartó vereségsorozatát ezzel, a média befolyásoltságával és az ellenzék külső finanszírozásának akadályozásával magyarázta.

2024. 03. 12. 14:39
MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelő beszéde előtt a hódmezővásárhelyi városházán 2023. február 8-án. (Fotó: MTI/Rosta Tibor) Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz, hogy az ellenzéki vezetőket nem rabolják el, nem kínozzák meg, nem lövik le, és nem esnek ki véletlenül magas épületek ablakán. Magyarország ilyen értelemben nem diktatúra. De az a lényeg, hogy ez már egy szigorúan ellenőrzött tekintélyelvű rezsim. Nincsenek demokratikus választások – állította Márki-Zay Péter a Business Insider című lapnak.

Az ellenzék veresége miatt a médiát okolta:

az ellenzék nem fér hozzá napilapokhoz, rádió- vagy televíziócsatornákhoz. Egyetlen tévécsatorna van, amelyik fogadja az ellenzéki politikusokat, és ezt is a Fidesz irányítja.

Párhuzamot vont Lengyelország és Magyarország között is, majd kifejtette, hogy „Lengyelországban a legnagyobb televíziós csatornák függetlenek. Magyarországon nem. Mindegyiket a Fidesz irányítja. A legnagyobb weboldalakat is. Véleménye szerint az ellenzék nem jut kívülről finanszírozáshoz, a Fidesznek pedig végtelen forrása van, mert nemcsak a korrupcióból és az üzleti kapcsolatokból származó pénzeket használja fel, hanem kiterjedt állami finanszírozást is”. 

Kifejtette, hogy a választásokon előnyből indul a kormánypárt, mert állítása szerint megnehezítették a Nyugat-Európában tartózkodó választópolgárok szavazását, mert csak személyesen adhatták le voksukat, szemben az Erdélyben vagy a Vajdaságban élőkkel. Hozzátette azt is, hogy a választási rendszer, az alkotmányos keretek megváltoztatása törvényes volt, de állítása szerint nem demokratikus. 

Az interjúban Márki-Zay Péter olyan kijelentéseket tett, miszerint „Magyarország az Európai Unió legszegényebb és egyben legkorruptabb országa lett, nálunk a legmagasabb az árak és a legalacsonyabb bérek az Európai Unióban”. 

Majd elkezdte a nemzetközi közösséget is hazánk ellen hergelni. 

Mint mondta, a változás és Orbán Viktor leváltásának lehetőségét három dologban látja: a társadalmi elégedetlenségben, 

a nemzetközi elszigeteltségben, beleértve az uniós intézmények fellépését Magyarország ellen 

és az „uralkodói táboron” belüli repedésekben.

A külpolitikai helyzet kapcsán kiemelte: 

Ha hagyjuk, hogy Ukrajna Putyin agressziójának áldozata legyen, éhsége Észtországra, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, végül Romániára és Magyarországra is átterjed. Kétségtelen tehát, hogy a diktátorokat nem lehet megállítani békével. Csak akkor lehet megállítani őket, ha megtanulják a leckét. Ellenkező esetben nemcsak Putyin jelent majd veszélyt. Ha a Nyugat nem védi meg Ukrajnát Oroszországtól, Kína megtámadja Tajvant. Ezután Kína támadja meg Délkelet-Ázsiát, majd Korea, Dél-Korea és Japán következik. Tehát ha nem állítjuk meg az ukrajnai háborút, akkor még sok-sok háborúnk lesz szerte a világon.

Kifejtette, hogy a békét tartja a legjobb megoldásnak, még Putyin számára is, de ez nem lehet ösztönző más háborúk indítására. Ennek olyan békének kell lennie, amely megvédi Ukrajnát minden jövőbeli támadástól, például a NATO-tagságon keresztül.

Borítókép:Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.