Most már hivatalosan is itt a tavasz, a kérdés, hogy ezért mikor, és mennyire fogunk megfizetni

Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12–19 fok körüli csúcshőmérsékletekkel – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 17:20
First,Autumn,Frost.,Bush,With,Burgundy,Blooming,Chrysanthemum,,Covered,With, fagy, virág, zúzmara, hideg, tél, krizantém, időjárás
2205474229 Fotó: JeannieR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délután délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12–17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél is melegebb lehet az idő.

Szombat reggelre főleg a Dunántúlon és északkeleten köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, amely napközben fel is oszlik. Délnyugat felől csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, de az északkeleti országrészben maradhatnak borult körzetek. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül. A minimum 2–10, a maximum-hőmérséklet 12–19 fok között alakul.

Vasárnap az éjszakai ködfoltok feloszlása után nagyrészt gyengén felhős, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. Hajnalban általában 2–8, délután 14–19 fok közötti értékek várhatók.

Közben a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elemzés szerint a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 fokkal magasabban alakult, fagy gyakorlatilag nem volt az elmúlt 6-7 nap során, csak a fagyzugokban. Az elmúlt harminc nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, 5-8 fokkal haladta meg a szokásos értéket. A jövő hét elején azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent szerdától, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.