Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Így készítették fel a magyar űrhajóst + videó

Az űrkutatási program célja, hogy a magyar tudományos és ipari élet fejlesztéseit, vívmányait tovább lehessen tökéletesíteni.

2024. 05. 27. 14:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Negyvennégy esztendővel ezelőtt repült fel Farkas Bertalan első magyar űrhajósként az űrbe, és küszöbön áll a következő magyar űrhajós küldetés – hívta fel a figyelmet közösségi oldalára feltöltött videójában a külgazdasági és külügyminiszter. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Szijjártó Péter hétfő reggel bejelentette, megvan a következő magyar űrhajós Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök személyében, a tartalékos űrhajós pedig egy 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz.

A tárcavezető legújabb videójában látványos felvételeket mutatott be az űrhajósjelöltek kiválasztási folyamatáról és embert próbáló kiképzéséről is. A jelöltek komoly felkészítésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át nagyon komoly fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

 

Mi alapján választották ki a magyar űrhajóst?

A Hunor oldalán található tájékoztatás szerint a történelmi jelentőségű küldetéshez olyan elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező jelölteket kerestek, akik

  • stresszhelyzetben is jó ítélő- és döntési képességgel rendelkeznek, találékonyak és képesek csapatban dolgozni,
  • készek hosszabb vagy rövidebb időt távol tölteni családjuktól, szeretteiktől,
  • gyorsan képesek nagy mennyiségű információból a lényeget meglátni és elsajátítani,
  • jó érvelési képességgel rendelkeznek és nagy nyilvánosság előtt is magabiztosan kommunikálnak,
  • nem riadnak meg a kiemelt figyelemtől,
  • nem utolsósorban pedig fizikailag is alkalmasnak érzik magukat a nem mindennapi terheléssel járó megpróbáltatásra.

A küldetés legfőbb célja magyar egyetemek, tudományos kutatóműhelyek és vállalkozások kísérleteinek elvégzése és hazai fejlesztésű műszerek tesztelése mikrogravitációs környezetben.

Borítókép: Cserényi Gyula tartalékos űrhajósjelölt (Forrás: Hunor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.