Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Még egy hétig lehet szavazatszámlálókat delegálni a bizottságokba

Mindenkinek a saját érdeke betartani, már csak egy hét maradt teljesíteni a kritériumot.

2024. 05. 24. 12:33
Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak egy hét áll az önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választáson jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek rendelkezésére, hogy bejelentsék delegáltjaikat a szavazatszámláló bizottságokba – adta hírül az MTI.

A június 9-i választáson a több szavazókörös településeken minden szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság (szszb), minden településen helyi választási bizottság (hvb) – amelyek közül az egy szavazókörös településen működők az szszb feladatait is ellátják –, a vármegyékben területi választási bizottság (illetve Budapesten a Fővárosi Választási Bizottság) – ezeket együtt tvb-knek nevezik –, továbbá országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A választási bizottságok választott és megbízott (delegált) tagokból állnak. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgyűlési választás előtt választották a képviselő-testületek, míg a hvb-k és tvb-k választott tagjairól 2023 őszén a képviselő-testületek, illetve a vármegyei közgyűlések döntöttek. A további tagokat a június 9-i választáson induló, jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek bízhatják meg.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek alapvető érdekük, hogy valamennyi választási bizottságba delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt és részt vehetnek a jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak – az NVB-be az EP-lista jogán delegált bizottsági tagok kivételével – azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, ez azt jelenti, hogy a bizottságok munkájában részt vehetnek, sőt részt kell venniük. A jelölt, jelölőszervezet által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti, azonban a tudomására jutó személyes adatokat sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

A megbízott tagokat és a nemzetiségek megfigyelőit május 31-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási irodáknál. Az irodák ellenőrzik, hogy a megbízott tagnak van-e választójoga, ugyanis a választási bizottság megbízott tagjának lakóhelyére vonatkozóan nincs korlátozás, de az előírás, hogy a központi névjegyzékben szerepelnie kell.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.