Mutyitérkép: Elkészült a kispesti botrányos ügyek atlasza

Térképre tették az összes kispesti korrupciógyanús és zűrös ügyet. A kezdeményezés Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP XIX. kerületi polgármesterjelöltjéhez kötődik, akit a Mutyitérképről és a programjáról kérdeztünk.

2024. 05. 13. 17:42
ÕRSI Gergely; GAJDA Péter
Budapest, 2022. augusztus 31. Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere (b) felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2022. augusztus 31-én. Mellette Õrsi Gergely (MSZP), a II. kerület polgármestere. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a Mutyitérkép, amelyen az utóbbi évek kispesti korrupciógyanús és botrányos ügyei láthatók egy Google térkép alapú oldalon – tudtuk meg Dódity Gabriellától. A Fidesz–KDNP XIX. kerületi polgármesterjelöltje kiemelte: így próbálják felvenni a harcot Gajda Péter MSZP-s városvezető egymilliárd forintból fenntartott kerületi médiája ellen – amit egy szójátékkal el is neveztek „propagajdának”.

– Az önkormányzat idei kommunikációs és ehhez kapcsolódó kiadásai elérik a 268 millió forintot, ez napi 700 ezer forint körüli összeget jelent. Mivel a nagyságrend valamivel kisebb, de hasonló volt korábban is évente, a 2019–2024-es önkormányzati ciklusban ez a pénzösszeg milliárdos nagyságrendet jelent

– mondta a Magyar Nemzetnek Dódity Gabriella.

 

Hozzátette: az önkormányzat felületein és a kerületi tévében a kritikus hangok nem jelenhetnek meg. Példaként Dódity az idén 155 millió forintból működő Kispest TV-t hozta fel, amely az elmúlt tíz évben egyszer kérdezte meg őt. Hozzátette: joggal mondható, hogy a kispestiek szemfényvesztés áldozatai.

Itt a válasz

A Mutyitérkép azonban frappáns választ kínál a polgármesterjelölt szerint, itt ugyanis szinte minden megtalálható: a botrányos óvodafelújítástól a kétes szerződéseken át a különös telekeladásokig és a haveroknak értékesített önkormányzati ingatlanokig. 

– De megtalálható például a momentumos Paróczai Anikó, aki átláthatósági tanácsnokként felvette a korrupció elleni harcot, majd gyorsan el is dobta: most ismét Gajda Péter csapatában indul. Közben saját Wikipédia-oldalán is azt írja, Gajda korrupciós ügyben érintett

– világított rá a polgármesterjelölt.

Kérdésünkre, hogy Gajda Péter és kollégáinak baráti köre milyen nagyságrendű megbízásokat kapott, Dódity Gabriella elmondta, hogy ez elérheti a több milliárd forintot.

Miszter Negyven Százalék

A most szintén Gajda csapatában jelöltként induló Somogyi Lászlóné és volt férje, Somogyi László korábbi közös cége és további érdekeltsége nagyságrendileg több mint egymilliárd forintnyi megbízást kapott az évek során az önkormányzattól. 

Az egykor prominens kispesti MSZP-s Kránitz Krisztián – akinek beceneve Miszter Negyven Százalék – köréhez tartozó Lakatos család szintén nagyságrendileg milliárdos megbízáshoz jutott, sőt társasházat is épít egy korábbi önkormányzati telken. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy Somogyiék az egyesült államokbeli Miamiban, míg Kránitz és Lakatosék a spanyol tengerparton vásároltak házat.

Mindeközben a kormány, amelyet a baloldal rendszeresen az „önkormányzatok kivéreztetésével” vádol, sokat segített a kispesti emberek hétköznapjainak megkönnyítésében. 

Dódity Gabriella erre példaként elmondta: a kabinet 1,8 milliárd forintnyi adósságot vállalt át Kispesttől és a rezsiköltségek elszállása idején félmilliárd forinttal segített. 

– A kormány sok önkormányzati óvoda felújítását is támogatta, és egymilliárd forintos állami támogatással megépült az egynapos sebészet a Kispesti Egészségügyi Intézet felső szintjén, így ilyen beavatkozások miatt a helyieknek nem kell más kerületekbe utazni – mondta a képviselő.

 

Nem csak választás idején kell dolgozni

Programja kapcsán Dódity Gabriella kiemelte: ha rendbe tennék a kerület pénzügyeit, akkor jutna forrás az utak, járdák folyamatos felújítására és rendben tartására, és nem csak a kampányban költenének erre, ahogyan most történik.

Utóbbi kapcsán Dódity Gabriella kérdésünkre kiemelte: a polgármester éjszakai razziára ment és videót készített minderről az Attila utcában, amelynek a gondjait évek óta nem oldották meg. A zöldfelület szintén rendezett a választásokhoz közeledve, ám ez sem volt jellemző az elmúlt években. – Ennyi aszfaltozót, úthengert és zöldfelület-gondozó munkatársat a korábbi esztendőkben összességében nem lehetett látni Kispest utcáin, mint amennyi most van. A rendészeti központ munkatársai is fokozott tempót diktálnak – emelte ki a Fidesz–KDNP jelöltje, aki szerint a megválasztása esetén ez nemcsak a kampányidőszakban lenne így.

 

Átvennék a jó példát

Dódity Gabriella szerint Kispesten ciklusokon átívelő probléma látható az önkormányzati lakások terén, pedig ennek rendbetételét már nyolc éve javasolják. 

A polgármesterjelölt a kőbányai modellt tartotta célszerűnek. Itt az önkormányzat felmérte a lakásállományt, kategóriákra osztotta és eszerint próbált bérlőket találni. Például a felújítandó lakások esetén olyan beköltözőket vártak, akik a maguk erejéből tudják renoválni az ingatlant, cserébe nagyon kedvező bérleti díjért. 

– Kispesten ilyesmire esély sincs, pedig igény lenne rá – zárta a beszélgetést Dódity Gabriella.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.