Ismét egy kudarcba fulladt baloldali projekt: a kispesti önkormányzat kitette a balhés bérlőket, de a lomok és a szemét ott maradt utánuk

Hosszú procedúra után sikerült elérni, hogy a baloldali vezetésű Kispesti Önkormányzat mondja fel a szerződést azokkal a személyekkel, akiket az Utcáról Lakásba Egyesület költöztetett be egy Attila utcai önkormányzati ingatlanba még 2016-ban. A bérlőket kitették, a lelakott lakást befalazták, ám a szemét ott maradt az utcában. Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz elnöke, fővárosi képviselő korábban felhívta a baloldali fővárosi vezetés figyelmét arra, hogy tanuljanak a kispesti példából, ugyanis utánkövetés nélkül nem lesz sikerprojekt az otthontalanok önkormányzati lakásba költöztetése. Karácsony Gergely főpolgármester a történtek ellenére nem enged: a közeljövőben további hajléktalanokat helyeznek el önkormányzati bérleményekben.

2023. 12. 07. 17:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig szemét és mocsok jellemzi a kispesti Attila utcát. Feltételezhető, hogy a lomok egy részét azok az emberek hagyták ott, akik otthont kaptak, de nem tudtak élni a lehetőséggel és lezüllesztették az ingatlant, másrészt lehetnek még bőven olyanok is, akik nem tartják be a közösségi együttélés szabályait és a szemetet az utcára hordják ki. 

Utcára kitett kanapé az Attila utcába Fotó: Facebook/Dódity Gabriella

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy kudarcba fulladt az Utcáról Lakásba Egyesület programja Kispesten. Nyilvánvalóvá vált, hogy az Attila utcában a XIX. kerületi önkormányzati ingatlanokba beköltöztetett hajléktalanoknak menniük kell, mert nem tartották be a közösségi együttélés szabályait, és a lakbért sem fizették. 

Ellenben számos olyan rendezett hátterű család vár önkormányzati bérlakásra, akik önerőből nem jutnak saját otthonhoz, az albérlet pedig számukra megfizethetetlen.

A baloldal mégis sokszor olyan személyeknek ad lehetőséget, akik nem fizetnek lakbért, rezsit, lelakják az ingatlant és jogosulatlan személyeket engednek be a bérleménybe. 

A Karácsony Gergely főpolgármesterhez több szállal kötődő szervezet küldetése a valóságban csak az otthontalanok beköltöztetéséig tart, utógondozásnak – bár szükség lenne rá – semmi nyoma nem volt. 

A 2016–17-ben kötött bérleti szerződések közül az utolsó is lejárt tavaly, mert azokat az önkormányzat nem hosszabbította meg. Az Attila utcai ingatlanokban jogcím nélküli lakáshasználók tartózkodtak, köztük olyanok is, akik a korábbi lakók mellé csapódtak. Attól, hogy jogcím nélkül használják a lakásokat, még kellene fizetniük érte, ennek ellenére tetemes tartozást halmoztak fel. 

Információnk szerint az Utcáról Lakásba Egyesületet Varga Attila kispesti alpolgármester, Karácsony Gergely párbeszédes párttársa ajánlotta a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat figyelmébe. 

A civil projekt a beköltöztetéssel lezárult, a nyomkövetés elmaradt, ennek eredményeként hatalmas szemétdomb halmozódott fel az udvaron, illegális áramvételezést követtek el, jogcím nélküli beköltözők lepték el az ingatlant. A civil szervezet ugyanis egy idő után nem működött együtt az önkormányzattal és nem tartott kapcsolatot a beköltöztetett lakókkal sem. Az önkormányzat idén lépett egy nagyot, végre kiköltöztette az ott illegálisan élőket és befalaztatta az ablakokat. A nem fizető bérlőkkel való szerződésbontás után sem állt vissza az utca közrendje, ugyanis hiába viteti el az önkormányzat a szemetet, egyszerűen mintha kötelező lenne, újratermelik. 

A kispesti Attila utca Fotó: Facebook/Dódity Gabriella

Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz elnöke, fővárosi képviselő hangsúlyozta: szükség lenne az önkormányzat erőteljesebb fellépésére és arra, hogy betartassák az önkormányzati lakásban élőkkel a szerződésbe foglalt együttélési szabályokat, erre rendelete is van Kispestnek.

– Az önkormányzati ingatlant, a közvagyont nem rendeltetésszerűen használókat igenis szankcionálni kell és rendet kell tenni ebben az utcában – mondta el Dódity Gabriella, aki felhívta Karácsonyék figyelmét a kispesti projekt kudarcára. Véleménye szerint alaposabb előszűrésre és utógondozásra van szükség a hajléktalanoknak átadott önkormányzati ingatlanok kapcsán.

Dódity Gabriella fővárosi képviselő és Fekete Márk önkormányzati képviselő 

Nem a kispesti eset az egyetlen, ahol problémát okoznak az önkormányzati ingatlanokba költöztetett ellenőrizetlen bérlők, akik korábban hajléktalan-életmódot folytattak. A közelmúltban írtunk arról: egy ittas állapotú férfi kergetett meg késsel gyerekeket abban a bérházban, ahol még 2020 első felében a korábban a Gyáli úti szállón élő hajléktalanoknak utalt ki lakásokat Karácsony Gergely főpolgármester.  A mostani eset mellett rendre történik atrocitás a Kőbányai út 22. szám alatti órási fővárosi tulajdonú bérházban. 

Ugyanis a problémát az okozza, hogy a főváros a több évtizede ott élő lakók megkérdezése nélkül, többnyire komfort nélküli szomszédos üres garzonokba költöztetett be problémás új bérlőket. Azóta a hatalmas épület bűntanyává változott, idegenek is bejárnak drogozni, italozni a bérház közös helyiségeibe.

A Könyves Kálmán körút sarkán álló hatalmas bérház 150 család otthona, Karácsony Gergely főpolgármester Pikó András józsefvárosi polgármester támogatásával úgy költöztette be a fedél nélküli személyeket, hogy előtte nem egyeztetett erről a már ott élő és fizető bérlőkkel.

Amióta az új „beköltözők” megérkeztek, az épületben volt már gyilkosság, tűzeset, gyakoriak a verekedések, ráadásul halmokban áll a szemét. Az házban rendszeres a randalírozás, folyamatosan tele van vizelettel és fekáliával a lépcsőház. 

A régi bérlők este hat után inkább bezárkóznak lakásaikba, mert félnek az italozó és drogozó emberektől. 

A lakóknak egyetlen védelmi eszközük van: rendszeresen hívják a rendőrséget, mert gyakori a kívülről érkező bűnözök jelenléte is.

A Kőbányai úti bérház Fotó: Metropol

Emlékezetes az az eset is, amikor a főváros egy csepeli idősotthonba költöztetett be szintén hajléktalanokat, mert a csepeli polgármester egy szabályváltoztatással keresztülhúzta a főpolgármester terveit, aki egy régi iskolaépületet akart hajléktalanszállóvá átépíteni. Ezzel Karácsony Gergely az idős embereket hozta méltatlan helyzetbe. 

A fenti történések azt mutatják, hogy Karácsony elgondolása eddig kudarchoz vezetett, ennek ellenére az októberi Fővárosi Közgyűlésen döntöttek arról, hogy civil partnerek bevonásával megvalósítják a fővárosi közösségi költségvetés első fordulójában megszavazott ötletet, amely szerint a főváros ötvenmillió forintot különít el arra, hogy hajléktalanokat önkormányzati lakásba költöztessenek. Az ötletgazda itt is az Utcáról Lakásba Egyesület volt. 

Borítókép: Szeméthalom az Attila utcában (Fotó: Facebook/Dódity Gabriella)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.