Kudarcba fulladt kispesti program

Kudarcba fulladt az Utcáról Lakásba Egyesület programja Kispesten: az Attila utcában a XIX. kerületi önkormányzati ingatlanokba beköltöztetett hajléktalanoknak menniük kell, mert nem tartották be a közösségi együttélés szabályait, és a lakbért sem fizették. A Karácsony Gergely főpolgármesterhez több szállal kötődő szervezet küldetése a valóságban csak az otthontalanok beköltöztetéséig tart, utógondozásnak – bár szükség lenne rá – semmi nyoma.

2023. 02. 07. 6:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romos udvarok, autóbontónak használt utca, toldozott-foldozott villanykábelek, rengeteg szemét és használhatatlanná tett ingatlanok fogadják az arra járókat Kispesten, az Attila utcában. A kispesti önkormányzat az itteni ingatlanokat korábban az Utcáról Lakásba Egyesület rendelkezésére bocsátotta, hogy oda hajléktalanok költözhessenek be. A 2016–17-ben kötött bérleti szerződések közül az utolsó is lejárt tavaly, mert azokat az önkormányzat nem hosszabbította meg az egyesülettel. Jelenleg az Attila utcai ingatlanokban jogcím nélküli lakáshasználók tartózkodnak, köztük olyanok is, akik a korábbi lakók mellé csapódtak.

– Attól, hogy jogcím nélkül használják a lakásokat, még kellene fizetniük érte, ennek ellenére tetemes tartozást halmoztak fel 

– mondta lapunknak Fekete Márk fideszes önkormányzati képviselő. A kispesti önkormányzat tudomásunk szerint már bírósághoz is fordult, hogy így érje el a lakások kiürítését. Ha a jogcím nélküli lakók ezt követően sem távoznak, akkor végrehajtást rendelnek el.

Információnk szerint az Utcáról Lakásba Egyesületet Varga Attila kispesti alpolgármester, Karácsony Gergely párbeszédes párttársa ajánlotta a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat figyelmébe.

Érdemes megjegyezni, hogy Jámbor András – Józsefváros baloldali országgyűlési képviselője, aki a 2019-es önkormányzati választások után társadalompolitikai referens lehetett Karácsony Gergely főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus mellett a főpolgármesteri hivatalban – élettársa történetesen az egyesület vezető alakja. Mint arról beszámoltunk, az egyesület ötvenmilliós keretet nyert el a fővárosi közösségi költségvetésből, hogy segítsenek megoldani a hajléktalanok lakhatási problémáját. Az összeg a fővárosi önkormányzat költségvetésében is szerepel, várható, hogy több ingatlant is kijelölnek erre a célra.

Az Utcáról Lakásba Egyesület segítségével alakította meg az I. kerületben V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester az önkormányzati lakásügynökséget, ám a városrész kikötése volt, hogy hajléktalanokat nem költöztethetnek be önkormányzati és magánlakásokba. A VIII. kerületben nem volt ilyen feltétel, így három évvel ezelőtt, Karácsony Gergely főpolgármesteri ciklusának kezdetén a Gyáli úti szállóról több tucat hajléktalant költöztettek be a Kőbányai úti fővárosi bérházba.

Nem sokkal ezután ellepte a lom és a kosz az épületet, idegenek jelentek meg, mindennaposak voltak a balhék és a tivornyák, majd amitől a korábbi lakók tartottak, bűnügyek és tűzeset is volt a bérházban.

Mindez utógondozás nélkül történt, a beköltöztetett hajléktalanokról a fővárosi önkormányzat levette a kezét.

Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz elnöke, fővárosi képviselő lapunknak azt mondta: bízik benne, hogy a jövőben a fővárosi bérlőkijelölés nem jár olyan következményekkel, mint a XIX. kerületben, Karácsonyék pedig nagyobb hangsúlyt helyeznek a bérbeadás előtti és utáni ellenőrzésekre.

Borítókép: romos udvar, rengeteg szemét és használhatatlan ingatlanok az Attila utcában (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.