Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula a Trippon-ügyben

A nyilvánosságra került információk alapján korrupciógyanú lengi körül a házfelújítási botrányba keveredett DK-s alpolgármester újpesti ténykedését, ezért hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett az ügyészségen Budai Gyula – értesült a Magyar Nemzet. A napokban kirobbant ügyben szó van elszórt közpénzekről, fiktív számlákról, valamint egy gyanús, sok száz milliós önkormányzati szerződésről is.

2024. 05. 30. 7:00
Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentést Budai Gyula a házfelújítási botrányáról elhíresült Trippon Norbert újpesti alpolgármester ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) – tudta meg a Magyar Nemzet. A házfelújítás kapcsán egy héttel ezelőtt tartott házkutatást a költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV Tripponéknál, ám azóta egyre több részlet került nyilvánosságra az érintettekről, a fideszes politikus pedig ezért fordult a főügyészséghez.

A történet előzményeihez tartozik, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáros bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett

Közpénzből újíthatták fel Tripponék házát

A bejelentő szerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a SZIN-KER Építő Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolármester házának felújítása egybeesik a SZIN-KER közel háromszázmillió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz. 

Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, ki még egy nagyon fontos információt közölt is az adóhatósággal: tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Mindez pedig forrásaink szerint Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van három gyanúsítottja is.  

Terhelő vallomás a Trippon-ügyben

Megírtuk azt is, hogy az egyik gyanúsított nem más, mint a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra.

Budai Gyula feljelentésében idézte azt a lapunk által közölt információt, hogy a férfi a nyomozóknak elmondta, a fent említett SZIN-KER Építő Kft. ügyvezetője néhány éve elmondta neki, hogy ők dolgoztak pár DK-s kerületben és ezért különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak. A férfi ezután jött elő azzal a kéréssel, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően 2020 nyara és 2020 november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy számlát összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amiben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a SZIN-KER ügyvezetőjének.

Úgy tudjuk, a gyanú szerint a SZIN-KER vezetői a Tripponék házfelújításából származó bevételeket eltitkolták, ezzel pedig a költségvetésnek közel ötmillió forintos vagyoni hátrányt okoztak. Trippon mindezzel kapcsolatban az Rtl.hu-nak azt állította, hogy teljesen szabályosan jártak el, majd lebűnözőzte a rá terhelő vallomást tevő ügyvezetőt.

Budai szerint fennáll a korrupciós bűncselekmény gyanúja

Megírtuk azt is, hogy információink szerint arra is van adat, hogy a SZIN-KER Építő Kft. és a Motingatlan képviselői már ezt megelőzően is bonyolítottak le kétes ügyleteket és bizniszeltek fiktív számlákkal. Ezek a számlák parkok, rendelők, valamint önkormányzati épületek építési munkáiról szóltak.

Visszatérve a feljelentésre, Budai szerint a Motingatlan ügyvezetőjének vallomása, valamint a SZIN-KER és az újpesti önkormányzat közti gyanús szerződések korrupciós bűncselekmény elkövetésére utalnak tekintettel arra, hogy Trippon Norbert Újpest önkormányzatának gazdálkodásért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármesterként járt el a szerződések aláírásakor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.