A közoktatásért felelős államtitkár értékelte a pedagógusok béremelését

A magyar költségvetés jóval tetemesebb összeggel járul hozzá a pedagógusok béremeléséhez, mint az unió.

2024. 06. 20. 14:16
MARUZSA Zoltán
Budapest, 2024. március 19.
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszédet mond a pedagógusok bérfejlesztését célzó, uniós támogatással megvalósuló projekt nyitórendezvényén a Belügyminisztériumban 2024. március 19-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogállási törvény megszületett, januártól igen markáns béremelés jött, ehhez kapcsolódóan új bérsávok vannak, és megkezdődtek az előkészületek a teljesítményértékelésre, ami majd a következőkben fog elindulni. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában többek között értékelte a pedagógusok béremelését.

Ez egy hosszú távú, 2030-ig tartó béremelési vállalás, ahol az első két esztendőben 2024-ben és 2025-ben egy jelentős indexállásra kerül sor, hiszen a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát el fogjuk érni – fogalmazott.

Majd hozzátette: 

Ez azt jelenti a prognózisok szerint, hogy az idei esztendőben 670 ezer forint körül alakul a pedagógus átlagbér. A következő esztendőben pedig 800 ezer forintra fog emelkedni a pedagógusok átlagbére.

Utána, 2026-tól 2030-ig ennek a szintnek a megtartását vállalta a kormányzat. Ha ennek a kalkulációját megnézzük, 5600 milliárd forintot emészt tejes egészében fel ez a program. Ez a teljes uniós finanszírozásának a 12 százalékát jelenti. Amit most megkaptunk 184 milliárd forintot, ez kicsivel több, mint 3 százaléka a bekerülési költségnek. A magyar költségvetés jóval tetemesebb összeggel járul hozzá a pedagógus-béremeléshez – hangsúlyozta.

Borítókép: Maruzsa Zoltán (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.