Hankó Balázs: A magyar kultúrát mindenki számára elérhetővé, vonzóvá kell tenni

A kultúra az, amely „kovászként nemzetté érlelhet bennünket".

Forrás: MTI2024. 06. 21. 14:08
Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár 

Fotó: Polyák Attila  PA 
Origo 

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár Fotó: Polyák Attila  PA Origo
Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kultúrát mindenki számára elérhetővé, vonzóvá kell tenni, hiszen így válhat az életünk mindennapi részévé – mondta Hankó Balázs leendő kultúráért és innovációért felelős miniszter a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületi díjainak átadóján pénteken a Pesti Vigadóban.
A miniszter kiemelte: 

hagyományaink és kultúránk identitásunk, létezésünk legelemibb alkotója, így misszió a nemzeti identitás megőrzése és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítése.

Emlékeztetett: az MMA küldetése a magyar kultúra megtartása, támogatása, vonzóképessé tétele napjainkban is. 

„Önöknek támogatni, erősíteni szükséges kultúránkat, amely egyben tesz minket magyarrá, tart meg minket magyarnak, köt bennünket eredetünkhöz, hagyományainkhoz, és biztosít alapot Európa kulturális gyökereihez” – fogalmazott.

Hozzátette: különösen fontos ez egy olyan 21. században, amikor a nyugati világ és a nyugati ember kihívásokkal kénytelen szembenézni, de sajnos sokszor már a kihívásokat sem észleli.

Hankó Balázs kiemelte:

cél, hogy azokat a személyeket és közösségeket, akik és amelyek értékeket teremtenek, megbecsüljük és további alkotásra sarkalljuk.

Hozzátette: egyszerre kell a népi kultúrát, hagyományainkat, az anyanyelv ápolását a mindennapjaink részeként megtartani és megvédeni.


Kitért arra is: 

a Kulturális és Innovációs Minisztérium három pillérből áll, ezek egyike a magyar kultúra támogatása, a második a magyar szakképzés, felsőoktatás, tudomány és innováció ösztönzése, a harmadik pedig a családpolitika.

Mint mondta, kiemelt annak a szimbolikája, hogy a minisztérium nevében első helyen a kultúra áll, hiszen a kultúra az, amely „kovászként nemzetté érlelhet bennünket” – fogalmazott.

Az MMA ünnepségén Vattay Dénes népművelő Kováts Flórián-emlékéremben, Banner Zoltán művészeti író, művészettörténész Művészeti írói díjban részesült, Aranyérem díjat kapott a Fortepan közösségi fotóarchívum. A Nagydíjat Schrammel Imre keramikusművésznek ítélték. Az MMA Életműdíját Ilia Mihály irodalomtörténész, szerkesztő, egyetemi oktató vehette át.

Turi Attila, az MMA elnöke a díjátadón elmondta: az MMA megbecsüli és számon tartja örökségét, így építkezve a jövőnek. A fiatalabb korosztály számára kialakított ösztöndíjprogram ugyanúgy része ennek, mint a kulturális élet működtetése, határainkon túl és határainkon innen, az ország minden szegletében. Kiemelte: 

vállalt feladatuk a nemzeti kultúra alkotó, előadó és elemző alkotásainak gyarapítása és eljuttatása a nép szélesebb rétegeihez, mint azt Klebelsberg Kunó is vallotta.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: Polyák Attila/Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.