Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kiugró eredményt ért el a Fidesz + videó

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója elemezte a választási eredményeket a Kontextusban.

2024. 06. 17. 11:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP választási győzelme nem kérdéses, legfeljebb annak mértékén lehetne vitatkozni – mondta a Kontextus új adásában Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, akivel Megadja Gábor elemezte a mögöttünk hagyott választásokat.

Egy választás eredményeit nem lehet egy az egyben egy korábbival összehasonlítani, hiszen a választók döntését nagyban befolyásolják az aktuális körülmények. Az sem mindegy, hogy a kormányzati ciklus mely fázisában kerül sor a szavazásra. A kutatási igazgató szerint érdemes felidézni a legutóbbi – mostanihoz hasonlóan – ciklusfelező választást 2004-ből, amikor az MSZP–SZDSZ-koalíció csúnya vereséget szenvedett: az akkor ellenzékben lévő Fidesz akkor 47 százalékot szerzett, 5 százalékot verve a koalícióra.

 

Természetes korrekció

Jelenleg Magyarországon jobboldali konjunktúra van. 

A mostani, 45 százalékos választási eredmény pedig a Fidesz részéről nem visszaesés, hanem természetes korrekció, ami demokratikus versenyben, kormányzási félidőben előfordul 

– magyarázta a szakértő. Hozzátette: három hónappal ezelőtt a kormánypártok kiegyeztek volna országosan egy ilyen uniós választási eredménnyel, valamint azzal is, hogy a 25 megyei jogú városból 15-ben kormánypárti vagy általuk támogatott jelölt győzedelmeskedik. 

– Ez egy kiugró eredmény, bárki bármit mond, a Fidesz–KDNP csodát vitt véghez, mert ez a teljesítmény megbecsülendő a jelenlegi helyzetben. Öt évvel ezelőtt jó volt a gazdaságpolitikai környezet, ehhez képest az idei választáson nem annyira kedvező gazdasági mutatók mellett, a kormány szemszögéből nézve „szinte semmi nem klappolt”. Magyarországon 2006 óta nem tudták megverni a Fideszt és a Fidesz–KDNP-pártszövetséget, még Magyar Péter is bevallotta, hogy a kormánykoalíció nagyobbik pártja győzött – idézte fel. Hozzátette:

a kétmilliónál is több szavazó rekordsiker, rekordrészvétel mellett, hiszen 2019-hez képest 1,2 millióval több szavazó nyilvánított véleményt.

Tóth Erik úgy fogalmazott: sem túl-, sem alábecsülni nem szabad a mostani eredményeket a választáson, amelyen új szavazók jelentek meg, az viszont szerinte kijelenthető: a Fidesz az ellenzéket, a Tisza Párt a baloldalt győzte le.

 

Baloldali belharc várható

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója Megadja Gábornak arról is beszélt, hogy a Tisza Párt Magyar Péter alelnökkel az „élen” valójában egy „one man show”, hiszen jelöltjeiről szinte semmit nem lehet tudni a nevükön kívül. Az alelnök „ereje” pedig abban rejlik, hogy egyelőre bármit elhisznek neki a szavazói. A szakértő felhívta a figyelmet: ősztől új időszámítás, politikai szezon jön, és megkezdődik az ellenzéki harc a pozíciókért. 

Borítókép: A Fidesz–KDNP újabb választást nyert meg, ráadásul nehéz helyzetben (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.