Megvan, ki kapta a Jótollú magyar újságíró díjat 2024-ben

A díjazott munkásságát még Horn Gyula volt miniszterelnök is elismerte.

2024. 06. 25. 12:38
Jó tollú újságíró díj
Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járai Judit kapta a Jótollú magyar újságíró díjat 2024-ben, amit a díjazott a Nézőpont Intézet által szervezett Sajtószabadság Magyarországon elemzésbemutató és sajtódíjátadó rendezvényen vett át. Járai Judit példaképének nevezte Széchenyi Istvánt, és hangsúlyozta: azt kívánja a fiatal újságíróknak, hogy nekik is megadassanak azok a lehetőségek, amelyeket ő kapott. 

Jó tollú újságíró díj
Fotó: Teknős Miklós

Fontosnak tartotta, hogy egy újságírónak mindig jusson eszébe a hazája, Magyarország, magyar szemmel mutassa be a világot, ami igaz a külpolitikai újságírásra is. 

– Jobban értékelhetjük magunkat és nemzetünk nagy tetteit a világra való nyitottsággal. Az újságírói lét hivatás, nem csak egy szakma – jelentette ki. Hozzátette, hogy a nagy riportok és interjúk jócskán megváltoztatták őt, és bízik abban, hogy a történetei azoknak is megváltoztatják a világról alkotott képét, akikhez szóltak az alkotásai.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója Járai Judit méltatásában elmondta: az újságíró szakmáját a Képes Újságnál kezdte, aztán külpolitikai újságíróként a Magyar Hírlapnál folytatta. A rendszerváltáskor a közmédiába ment, ahol a Panoráma szerkesztőségében dolgozott, immár harminc éve a közszolgálati médiumok munkatársa. 

Külpolitikai tudósítóként öt nyelven beszél, és többek között olyan vezető politikusokkal készített interjút, mint Francois Mitterrand, Desmond Tutu és Henry Kissinger. 

Haditudósítóként is dolgozott a szó legnemesebb szakmai értelmében, ott volt például, amikor a tálibok átvették a hatalmat, járt Ruandában, illetve tudósított az intifáda alatt. Az is előfordult, hogy más témában álnéven írta le gondolatait, de emellett íróként is alkotott, munkásságát még a néhai baloldali kormányfő, Horn Gyula is elismerte.

Borítókép: Járai Judit, a Jótollú magyar újságíró sajtódíj kitüntetettje 2024-ben (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.