Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A választásokat és a kormányzást is értékelték a Rákóczi Szabadegyetemen

A jelenlegi kormányzati ciklusból eltelt időszakot, a hazai önkormányzati és az európai parlamenti (EP-) választásokat, valamint Európa jelenlegi politikai helyzetét értékelték a Miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével a Rákóczi Szabadegyetem panelbeszélgetésén pénteken, Sátoraljaújhelyen.

Forrás: MTI2024. 07. 05. 16:14
SZALAI Zoltán; GULYÁS Gergely
A kormányzati ciklust és a választásokat értékelték a Rákóczi Szabadegyetemen (Fotó: MTI/Vajda János)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely belpolitikailag turbulens időszaknak nevezte 2024 tavaszát a Rákóczi Szabadegyetem panelbeszélgetésén pénteken, Sátoraljaújhelyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszer kiemelte, 2004 óta nem volt olyan politikai helyzet Magyarországon, amelyben a kormányzati ciklus felénél tartottak volna egyszerre két, nagy jelentőséggel bíró választást.

Emlékeztetett, húsz évvel ezelőtt egy hasonlóan kiélezett belpolitikai helyzetben az akkori kormányzó párt, az MSZP tizenhárom százalékkal maradt alul a Fidesszel szemben, és ha a legutóbbi voksolásokat ennek figyelembevételével értékelik, akkor jól látszik, milyen nagy siker a Fidesz júniusi győzelme az EP-választáson.

– Egy listás választáson a mandátumok több mint felét megszerezni és több mandátumot begyűjteni, mint a vetélytársak, az egyértelműen kiemelkedő eredmény – fogalmazott a miniszter. Gulyás Gergely vélekedése szerint a kormányzó párt 2022-es és a mostani listás választási eredményei közötti különbségeket az elmúlt két év háborús nehézségei, a megváltozott globális helyzet és a gazdasági problémák okozták, emiatt pedig a Fidesz szavazói közül is sokan úgy gondolják, hogy a dolgok rosszabb irányba fordultak.

– A mi feladatunk a következő két évben az, hogy a kormányzással, a kormányzati döntésekkel az emberek többsége úgy érezze, akkor mennek a dolgok jó irányba, ha mi vagyunk kormányon, függetlenül a külső tényezőktől

– mondta Gulyás Gergely. Megjegyezte, ha ez rendben lesz, akkor lényegtelen, hogy a minden korábbinál súlyosabb morális válságba került magyar ellenzék mit tesz majd.

A fideszes politikus szerint a két év múlva tartandó országgyűlési választásokon az ellenzéknek rosszabb esélyei lesznek az indulásra, mint 2022-ben. – 2026-ban legalább három-négy külön lista fog indulni a kormányváltás elérésének szándékával – tette hozzá.

A miniszter a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatos moderátori kérdésre elmondta, a Fidesz-kormányok a kisebb változtatások ellenére mindig rendkívül stabilak voltak, két-három személyi változás történik a kormányban négy év alatt.

Az európai ügyekre kitérve Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, a formálódó Patrióták Európáért szövetség a harmadik legnagyobb frakció lehet az EP-ben.

– Azzal számolunk, hogy 80 és 90 között lesz a július 8-án megtartandó frakcióalakuláskor a frakció létszáma, és a franciák is csatlakozni fognak – mondta Gulyás Gergely, megjegyezve, ez az új frakció az európai politizálásra ad teret, a többségi viszonyokat azonban nem változtatja meg az Európai Parlamentben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.