Délután 41 fokot mértek, és még nincs vége a hőségnek + videó

Nem sok enyhülést hoz a hidegfront.

2024. 07. 13. 19:17
Budapest, 2024. július 13.
Fürdõzõk a hõségben a margitszigeti Palatinus strandon 2024. július 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs új nap melegrekord nélkül – írta közösségi oldalán a meteorológiai szolgálat.

Körösszakálon kerekítve 41 fokot mértek,

és a rekorddömpingnek itt még nincs vége.

Közben az aszály is egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban – tették hozzá.

 

Lesz enyhülés?

A Kárpát-medencét megközelíti egy Közép-Európát kettészelő hidegfront, ennek hatására a Dunántúlon némileg mérséklődik a hőség, de az ország nagy részén folytatódik a kánikula, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Alapvetően sok napsütés várható a gomolyfelhők mellett. Szombaton északnyugaton, nyugaton, illetve a keleti országrészben, vasárnap a déli óráktól pedig a Duna vonalában és attól keletre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és errefelé

záporok, zivatarok kialakulására is számítani kell.

Szombat este elsősorban az Észak-Dunántúlon heves zivatarok is kialakulhatnak. Éjszaka jobbára derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de főleg az északi országrészben időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és főként arrafelé lehet csapadék.

A Dunántúlon az északnyugati, északi, szombaton pedig a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. Zivatarok környezetében viharos, heves zivatarok közelében akár erősen viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 25 fok között várható, de a nyugati tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35 fok között alakul, míg délkeletebbre továbbra is kitart a rekkenő hőség 35 és 40 fok közötti csúcsértékekkel.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet – hívta fel a figyelmet honlapján a katasztrófavédelem. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

A katasztrófavédelem arról is beszámolt, hogy a HungaroMet zivatar veszélye miatt

másodfokú, narancs riasztást adott ki Vas és Zala vármegye területére.

Az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet hat vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg területére. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. Erre az időszakra Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Tolna vármegye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV–B-sugárzás várható

a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.