Hatósági ellenőrzést tartottak a nyári táborokban

A táborozók étkeztetését általában rendben találták, csupán néhány kirívó eset akadt.

2024. 07. 23. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. Az akció során

hat esetben indult eljárás, ezek miatt összesen nagyjából egymillió forint értékben szabott ki bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak – tájékoztatta a szervezet a Magyar Nemzetet.

 

Mindenre kiterjedt a vizsgálat

A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták a szakemberek. Az ellenőrzött 155 helyszínen összesen 6288 fő ellátásáról gondoskodtak. A napközis táborok esetében a szervezők jellemzően háromszori étkezést biztosítottak a résztvevők számára, az „ottalvós” táborokban ezt vacsorával is kiegészítve.

Tízóraira és uzsonnára rendszerint frissen beszerzett, hűtést nem igénylő pékárut, gyümölcslét és gyümölcsöket kínáltak a táborozóknak. Jellemző volt továbbá, hogy azokban a táborokban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatás nem volt megoldott, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók.

Általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzött táborok üzemeltetése megfelelt a vonatkozó előírásoknak, jogszabályi feltételeknek.

A nagyszámú ellenőrzéshez képest a hibák mennyisége kismértékű, javításukról a táborüzemeltetők minden esetben azonnal intézkedtek. Az előző évekhez hasonlóan legtöbbször a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (5,8 százalék), valamint a nem megfelelő személyi higiénia jelentett problémát. A fertőtlenítő hatású mosogatás az ellenőrzések 6,5 százalékában nem volt megoldott. Ugyanakkor pozitívum, hogy az ételek és élelmiszerek nyomon követése biztosított volt, a HACCP-ben előírt dokumentumokat többnyire naprakészen vezették.

Kirívó példaként egy Heves vármegyei tábor esete említhető, ahol a fagyasztókamra meghibásodott, ezért a benne tárolt húsok kiolvadtak. Ugyanitt az ellenőrök lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető termékeket is találtak, melyeket kivontak a forgalomból, továbbá megsemmisítettek összesen 109,2 kilogrammnyi alapanyagot is.

 

Nincs vége az akcióknak

Az augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozat további részében fesztiválokat, Balaton-környéki vendéglátóhelyeket, valamint street food helyeket és strandbüféket is ellenőrizni fognak.

Emellett a nyári akció során grillsajtokat, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, növényvédő szereket és macskák számára engedélyezett készítményeket, valamint az élő állatok nyári hőségben történő szállítását is megvizsgálják a hatóság emberei.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Nébih)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.