Beneda Attila: Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk!

Magyarnak lenni kiváltság, felelősség és egyben küldetés is – hangsúlyozta a családügyekért felelős helyettes államtitkár.

Forrás: MTI2024. 08. 20. 19:48
BENEDA Attila
Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára (Fotó: MTI/Soós Lajos)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, magyarnak születtünk, mert magyarnak lenni kiváltság, felelősség és egyben küldetés is – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Monokon.

Beneda Attila a település augusztus 20-i ünnepségén azt mondta, emlékezzünk arra, hogy ez a nap hazánk, a szuverén Magyarország születésnapja is. Úgy fogalmazott, azt az országot ünnepeljük, amit ajándékba is kaptunk, de kellő kitartással, nap mint nap meg kell érte küzdenünk.

Legyen ez a nap a kölcsönös tisztelet, a háború helyett a béke, a megbékélés és a pozitív jövőkép ünnepe

– emelte ki a helyettes államtitkár.

Beneda Attila emlékeztetett arra, hogy augusztus 20-a azon kevés ünnepeink közé tartozik, amelyre nem vetődik a gyász árnyéka. Ez a nap még áttételesen sem a kegyelettel teljes, bús emlékezést jelenti, hanem a dönteni tudás, a béketeremtés, az Európához tartozás, a megújulás, a bizakodás és a jövőbe vetett hit győzelmét – mondta.

Kijelentette, hogy ünnepeink mára gyökeresen átalakultak, főleg azért, mert Európa és több nyugati ország már elveszítette vagy éppen most veszíti el igazi arcát. Úgy fogalmazott, éppen ezért a Kárpát-medencében mindent meg kell tenni önazonosságunk, identitásunk, nyelvünk és kultúránk megőrzéséért és továbbadásáért gyermekeink és unokáink számára. Ebben a kultúrának és a családoknak is kiemelt szerepük van – tette hozzá.

Leszögezte, a családok jelentőségét azért kell különösen hangsúlyozni, mert társadalmunk legkisebb és egyben legfontosabb egységét adják. Szerinte csak erős családokból épülhet erős, megmaradó nemzet.

A kormánypárti politikus azt mondta, azért kell a gyermekeinket a keresztény magyar hagyományok tiszteletére nevelnünk, mert akkor nem lesznek gyökértelenek. Fontos, hogy legyen otthonuk, értékrendjük, hitük és jövőjük – húzta alá Beneda Attila. Ne egyik napról a másikra éljenek és csak lézengjenek a világban, hanem tudják, honnan jöttek. Mert csak ez a tudás segítheti őket abban, hogy biztosan kialakuljon az, hová is tartanak és mindeközben hová is tartoznak – hangsúlyozta.

Beneda Attila az államalapítás ünnepe kapcsán úgy fogalmazott, ezt a napot minden magyar ember magáénak kell hogy érezze gondolkodástól és ideológiától függetlenül. Az ünnep egyszerre szimbolizálja és teszi élővé, hogy kik is vagyunk mi, magyarok immár ezer esztendeje – vélekedett.

Bártfay Emese (Fidesz–KDNP), Monok polgármestere ünnepi beszédében kifejtette, augusztus 20. amellett, hogy összeköti a nemzetet, egy olyan köteléket is jelent, amely megmutatja, hogy egy ezeréves folytonosság örökösei vagyunk.

Borítókép: Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.