Jobboldali fesztiválokra áramlanak a fiatalok tömegei

Ilyen sokan még soha nem vettek részt az esztergomi MCC Fesztiválon, mint idén, csaknem ötvenezren látogattak ki a múlt hét végi rendezvényre. Ezenkívül a jobboldali fesztiválok közül sok fiatalt vonz az Erdélyben megrendezett tusványosi rendezvény is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mindig nagy érdeklődést kiváltó beszédet mond, illetve a tihanyi Tranzit is egyre népszerűbb közéleti eseménnyé válik. Ezzel szemben a baloldalon még a szárszói találkozó is meghalt, azóta pedig képtelenek nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényt szervezni.

2024. 08. 06. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett háromnapos zenei és közéleti fesztivál múlt hétvégén, mivel közel 50 ezer látogató vett részt a nagyszabású eseményen. Az idei volt a negyedik MCC Feszt, aminek a szervezői igazán büszkék lehetnek arra, hogy a rendezvény ilyen rövid idő alatt Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi intellektuális seregszemléjévé és nívós könnyűzenei programjává fejlődött, s a jobboldali fesztiválok egyik zászlóshajója lett.

A jobboldali fesztiválok népszerűségi listáján előkelő helyre került az esztergomi MCC Feszt
A jobboldali fesztiválok közönsége élénken érdeklődik a miniszterek mondanivalója iránt, Szijjártó Pétert (j) is sokan hallgatták (Fotó: Mirkó István)

A fesztiválon számos magyar és külföldi szaktekintély, akadémikus és közéleti személyiség nyilvánított véleményt aktuális ügyekben. 

Összesen 120 külföldi vendég érkezett az MCC Fesztiválra, köztük olyan nevekkel mint Sebastian Kurz volt osztrák kancellár vagy Ján Figel volt szlovák miniszter, de magyar tárcavezetők is részt vettek nyilvános beszélgetéseken: Szijjártó Péter külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter gondolatairól lapunk is részletes beszámolót írt. 

Az  Edu sétányon interaktív és családi programok várták az érdeklődőket, mindhárom nap hömpölygő tömeg volt kíváncsi az MCC képzési programjaira, intézeteire, partnereire, illetve az együttműködő diákszervezetekre. Több mint 150 kiállító volt jelen a Kis-Duna mentén és a Lőrinc utcában. Idén az olimpiai játékokkal párhuzamosan az MCC-s diákok sportnapot és sportról szóló nívós beszélgetéseket szerveztek, az esti és hajnali órákban pedig a magyar zenei élet olyan sztárjai léptek fel többek között, mint Ákos és a Tankcsapda.

 

Tusványosi fesztivál

Nem az esztergomi MCC Feszt az egyetlen kirobbanó sikernek örvendő nyári esemény a jobboldali fesztiválok között, ami a konzervatív közösség erejét mutatja. Idén már 33. alkalommal rendezték meg a Bálványosi szabadegyetemet, ahol hagyománnyá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nagy ívű beszédet mond, amire az egész világ odafigyel. Mint arról lapunk cikkezett, Tusványos az a hely, ahol mindenki szabadnak érezheti magát, a helyszínnek annyira egyedi a hangulata, hogy az más nyelveken szinte le sem írható. 

Itt a közönség soraiban lehet találkozni és néhány szót váltani rengeteg ismert politikussal, élsportolóval, zenésszel, influenszerrel és közéleti személyiséggel. 

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor napközben különböző gasztronómiai élményeket kínált a vendégeknek, emellett élsportról, kultúráról és világpolitikáról szóló előadásokat hallgathattak, továbbá közönségtalálkozókat is szerveztek. Este a nagyszínpadon többek között olyan neves előadók léptek színpadra, mint 

  • Nagy Feró és a Beatrice, 
  • Kalapács József, 
  • Rudán Joe,
  • Varga Miklós. 

 

Mikor lesz a Tranzit fesztivál? 

Idén is megrendezik a Tranzit fesztivált

A politikai rendezvény helyszíne szokás szerint Tihanyban lesz, méghozzá augusztus 22. és 25. között. Ahogy arra számítani lehet, a fesztiválon idén is hallhatunk majd előadásokat, beszélgetéseket és vitákat politikai pártok képviselői, szakértők és újságírók részvételével. 

A Magyar Nemzet rendszeresen figyelemmel kíséri az évről évre nagy visszhangot kiváltó eseményt. A tavalyi Tranzit legemlékezetesebb része az a beszélgetés volt, amelyen Orbán Viktort kérdezték. A miniszterelnök arról beszélt, hogy nem kell a magyaroknak magyarázkodni, nyugodtan nevezhető európai jelenségnek, ha hosszú ideje többségben kormányoz egy politikai párt.

– Alapvetően hasonló gondolkodású, de mégis egy-egy témában máshogy gondolkodó emberek tudnak beszélgetni egymással és ütköztetni a véleményeket – mutatott rá Szentkirályi Alexandra, aki szerint a Tranzit egy nagy közösség és szövetség is. Itt nagyobb perspektívában rá lehet nézni a dolgokra, nekem egy biztos pont az évben – tette hozzá.

 

A jobboldali fesztiválok fénykorukat élik, a baloldal egyet sem bír összehozni

Azért képtelen a baloldal a Tusványoshoz hasonló események megrendezésére, mert hiányzik belőlük a hatalom perspektívája, és nincs köztük egy nagy összefogó erő – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója lapunknak. Mint kifejtette: 

hiába vonz nagy tömegeket sok baloldali előadó és influenszer, a baloldali politikusok az ő népszerűségüket nem tudják szavazatokra váltani, mert az emberek nem bíznák rájuk az országot. 

Az elemzési igazgató felidézte: amikor a baloldal hatalmon volt vagy látszott reális esélye a visszatérésre, akkor tudtak olyan eseményeket szervezni, mint a Farkasházy Tivadar nevével fémjelzett balatonszárszói találkozó vagy a Korda-villában tartott összejövetelek. Tavaly az uniós parlamentből azóta kibukott Ujhelyi István tett kísérletet a SzázSzó című rendezvénnyel Szárszó újjáélesztésére, de csupán egy vendéglátóhely megtöltésére elegendő baloldali értelmiségit bírt összecsődíteni a Margitszigeten.

Borítókép: Közel ötvenezer ember vett részt a Mathias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.