Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Magyarnak lenni egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése

A miniszterelnök Tihanyban, a nyárzáró eseményen elmondta:, nem kell a magyaroknak magyarázkodni, nyugodtan nevezhető európai jelenségnek az, ha hosszú ideje többségben kormányoz egy politikai párt. Úgy fogalmazott, a politika lényege, hogy képes legyen arra: elmagyarázva a helyzetet közös cselekvést hozzon létre.

Elek Nikoletta, Bákonyi Ádám, Viland Gabriella
2023. 08. 25. 17:58
ORBÁN Viktor
Tihany, 2023. augusztus 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy év után most Tihanyban a Tranzit fesztiválon beszél Orbán Viktor. Bohár Dániel, a Megafon munkatársa és a beszélgetés házigazdája köszöntötte a miniszterelnököt. Elmondta, utoljára 2012-ben tartott előadást Kőszegen a Tranzit fesztiválon, ahol úgy fogalmazott, a kétharmad áll, mint a cövek. 

Bohár Dániel ezzel kapcsolatban megkérdezte Orbán Viktort, a kétharmad a magyar nemzetegység garanciája-e. 

Orbán Viktor azt mondta, gyakran elég színvonalas viták születnek a kérdésben, hogy vajon természetellenes dolog-e, ha egy politikai párt hosszú ideje többségben van. Kijelentette: nincs egyenes arányban a politikai többség a demokrácia minőségével. 

Előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy kormányzó párt.

A miniszterelnök itt felidézte Tisza Kálmán kormányzását, majd a Tisza István-féle vezetést, utána Bethlen konszolidációs időszaka jött, majd ez történt volna a kisgazdapárttal is, ha nem úgy alakul a történelem, ahogyan alakult. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor azt mondta, nagyon nagy erőkkel szemben kell helytállnia Magyarországnak. Az emberek keresik azt a pártot, amelyik a legtöbb esélyt adja arra, ami nekik fontos. Van ennek a gondolatnak nemzetközi párja is, a CSU Bajorországban, tehát 

nem kell a magyaroknak magyarázkodni, nyugodtan nevezhető európai jelenségnek az, hogy hosszú ideje többségben kormányoz egy politikai párt. 

Az ellenzéket Orbán Viktor ekképpen írta le: a futballban az amatőröket a profiktól egy világos vonal választja el. Vannak az amatőrök, a gyerekek, akik közé ha bedobsz egy labdát, mindegyik ráveti magát. 

Ehhez képest a profik oda futnak, ahol majd a labda lesz. A mostani kormányzó párt és ellenzék közötti különbséget ez írja le a legjobban. A kormányzó pártnak ugyanis van egy távlati terve és össze van rendezve a mozgása

 – mutatott rá.

Minden csapatnak, még a gyermekded módon futballozóknak is ugyanakkor vannak tulajdonosai, finanszírozói – folytatta. A kormányfő szerint a baloldal világtrendeket képvisel szellemi és ideológiai értelemben, és nagy világerőket képvisel szociológiai-pénzügyi értelemben.

– Megvannak azok a nagy pénzügyi csoportok, amelyeknek világos szándékaik vannak a világra, Európára és hazánkra nézve. Ezek az erők keresik az ágenseiket, amiket a magyar baloldalban találnak meg, akik sokkal inkább úgy gondolkodnak a politikáról, hogy hogyan tud Magyarország részévé válni a nagy világerőknek. Ezzel szemben a kormányzó pártok a nemzeti érdekek mentén gondolkodnak.

 

Orbán Viktor: Én szeretek a magyar flow-ban lenni!

A kormányfő szerint mindenkinek tisztáznia kell magában, hogy magyar-e, és hogy ez bír-e jelentőséggel számára az életében, hogy jó-e ebben a „magyar flow-ban lenni”. 

A miniszterelnök kijelentette: 

– Én szeretek a magyar flow-ban lenni! Hangsúlyozta, ebből kötelesség is fakad, amit teljesíteni kell, bármi is legyen az. 

Szerinte sokfajta módon lehet magyarnak lenni, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a küldetést máshol is látják-e. 

– Csak egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, kultúra és történelem: ha fenntartjuk

– szögezte le. Mint fogalmazott, egy angolszásznak és egy németnek nincs ilyen küldetése. Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, azt fenn kell tartani. 

 

Orbán Viktor: A kommunisták nagy része liberális lett

A kormányfő arról is beszélt, fontos dolog olyan helyen tanulni, ahol folyamatosan okos emberek között lehet lenni, mert sokat lehet tőlük megtudni annak érdekében, hogy az olyan bonyolult kérdésekre válaszokat tudjunk kapni, mint hogy a ma látott rendszereket, a mai ellenfeleket össze lehet-e vetni korábbi időszakokkal.

– A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első látásra ezek nagyon távol vannak egymástól – fogalmazott a kormányfő. 

Majd úgy folytatta: 

„aztán meglepődik az ember, amikor azt látja, hogy a kommunizmus összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lett”.

– Az ember rájött arra, hogy a választóvonal az ember megértésénél van. A kommunisták és a mostani liberálisok között egyezés van abban, hogyan látják az embert. Most a liberálisok és a baloldal azt mondják, hogy az életben te magad vagy a legfontosabb – mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek a felfogásnak nagy politikai tábora van a nyugati világban.

Ezek után a miniszterelnök úgy fogalmazott:

– A másik felfogás az emberről, a jobboldali-konzervatív felfogás meg azt mondja, vannak a világban fontosabb dolgok az egyénnél: család, haza, Isten és a vele való kapcsolat.

 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint a legizgalmasabb viták a 19. század második felében, a 20. század elején, a liberálisok és a konzervatívok között voltak. Az ezt követő évtizedekben sok változás volt, de vissza fog térni az a világ, ami a totalitárius szellemi irányzatok megelőzése előtt létezett. Ez azt jelenti, hogy 

a liberálisok és a konzervatívok fognak egymással szemben állni, a nagy viták közöttük fognak zajlani. 

A liberálisok hamar felismerték azt, hogy az 1990 utáni hagyományos felosztásnak mindjárt vége van, s erre kezdtek berendezkedni. A konzervatívok azonban későn ébredtek fel, így nagyjából tízéves lemaradásban vannak. Mire ők nemzetközileg már megszervezték magukat s beszivárogtak az egyetemekre, alapítványokba és a médiába, a konzervatívok csak akkor kezdtek vakarózni – hangsúlyozta a kormányfő. 

Orbán Viktor szerint a baj az, hogy a liberálisok nagy fölényben vannak. Magyarországra ez nem igaz, nemzetközileg viszont egyértelműen hátrányban vagyunk.

Meglátása szerint azért nincs nemzetközileg megszervezett versenyképes konzervatív erőtér, mert az ellenfél tízéves előnyét nagyon jól használja fel. Mi pedig nem vagyunk elég kitartóak, nem teszünk bele elég munkát, így lassan dolgozzuk le a hátrányt.

Az pedig, hogy hazánkban a jobboldal van fölényben, túl azon, hogy mi megszerveztük magunkat, a baloldalnak is „köszönhető”. Nagy szerencsénk volt a riválisainkkal. Visszafizette a Jóisten azt a negyven évet, amit elvettek tőlünk

 – fogalmazott a miniszterelnök.

 

A jobboldalnak továbbra is lázadnia kell!


Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a ’68-asok kiadták azt a jelszót, hogy „Menetelés az intézményekbe!”, és ők el is foglalták azokat, ahol a gondolatokat formálják. Szerinte a konzervatívok ekkor még nem tudták, hogy ennek milyen súlyos következményei lesznek.

– Meg kell érteni a baloldali stratégiát – mutatott rá a miniszterelnök, hangsúlyozva: a ’68-asok elfoglalták az intézményeket, és a mai napon ők vannak hatalmon sok országban. 

Orbán Viktor felidézte: amikor a Fidesz 2002-ben kikapott az országgyűlési választáson, akkor sokan arra figyelmeztették, hogy „1998 és 2002 között kormányon voltunk, de hatalmon nem”. 

Hangsúlyozta: a hatalom továbbra is a baloldal kezében volt, mert történelmileg ők uralták a gondolatformálás fő intézményeit, például a médiát.

– A jobboldalnak továbbra is lázadnia kell, és harcolni, hogy ne fosszák ki az országot – jelentette ki Orbán Viktor.  

 

Az angolszászok szerint morálisan mindig nekik van igazuk, másnak nem lehet

A kormányfő kifejtette: az angolszászok a legjobb példái annak, hogy nemcsak képviselik az érdekeiket, hanem azt is állítják, hogy minden kérdésben ők képviselik a morális felsőbbséget, morálisan mindig nekik van igazuk, ennélfogva másnak nem lehet. Sőt utóbbiak ennélfogva rossz emberek is – tette hozzá.

– Az ukrán háború esetében is megfogalmazták a morálisan helyes álláspontot – mondta a kormányfő. Mint fogalmazott, ez az angolszász politikai kultúra a mai napig jelen van, és ékes példája a „jóemberkedés”.

 

Először tűzszünet kell

Az ukrajnai háború kapcsán a miniszterelnök szerint a legfontosabb leszögezni, hogy több százezren haltak meg. Borzalmas dolgok történnek. A statisztikák szerint a frontvonalra kerülők négy–hét napon belül meghalnak. 

– Ameddig itt ülünk, meghalt már egy tucatnyi ember – mutatott rá Orbán Viktor, aki szerint éppen ezért először tűzszünet szükséges, s utána kell a béketervvel foglalkozni. Beszélt arról is, hogy a háború kitörése után gyakorlatilag ő volt az egyedüli vezető Brüsszelben, aki a háború lokalizálása mellett emelt szót. Ezzel szemben az Európai Unióban viszont globalizálták azt, s azt hitték, ha ők pénzt, fegyvereket, az ukránok pedig az életüket adják, akkor sikerül legyőzni az oroszokat. Kiderült azonban, hogy ezzel a stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat. 

– Ez a stratégia csak azt eredményezi, hogy az öldöklés folytatódni fog – húzta alá, jelezve: 

azonnal békét kell teremteni, vagy új stratégia kell, az viszont nincs. 

Hozzátette, erről az álláspontról tilos beszélni. Ez a vélemény meg sem jelenik a nyugati világban, mert ha elmondja a médiában vagy egy fórumon, lehülyézik és kifütyülik érte.

 

Magyarország erős, biztonságos, tiszteletre méltó
 

A gazdasági kérdésekre térve a miniszterelnök kijelentette: a cél az, hogy Magyarország gazdag, erős, biztonságos és tiszteletre méltó legyen. Van erre terv, miként volt már 2010-ben is, ami a mai napig működik. Ebben a tervben az ország nagy része részt vesz. 

Nem lehet vitatni, hogy ebbe az irányba halad az ország

 – jegyezte meg. A tervet azonban folyamatosan karban kell tartani, éppen ezért kell a békére törekedni, mert ha belesodródunk a háborúba, akkor keresztet vethetünk az egészre – mutatott rá.

 

A hatalom a közös cselekvés képessége

 

A hatalom a közös cselekvés képessége – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a politika lényege, hogy képes legyen arra, hogy elmagyarázva a helyzetet közös cselekvést hozzon létre. 

– Ha ezt sikerül végrehajtani, akkor nagyok leszünk, erősek leszünk, és tisztelni fognak minket

 – zárta szavait a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.