Kövér László: Vissza kell térni a normalitás talajára!

Mi arra a kultúrára vagyunk büszkék, amelyet ezer éven keresztül megalkottunk, felépítettünk és védelmeztük.

Forrás: MTI2024. 08. 16. 12:42
Budapest, 2024. június 20.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen az Országház Felsõházi üléstermében 2024. június 20-án. Az eseményen az idei SzakmaSztár Fesztiválon rendezett mintegy 60 szakma országos verseny döntõjén díjazott elsõ három helyezettjei és felkészítõi vettek át emléklapot.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereszténység határozza meg a magyar és az európai kultúrát, az embereknek vissza kell térniük a normalitáshoz – mondta az államalapítás ünnepe előtt Kövér László a Szabad Földnek. Az Országgyűlés elnöke szerint Szent Istvántól „egy stabil és megújulásra képes államot kaptunk, amely több mint ezer éven át keretet adott életünknek, és védelmet is nyújtott a nemzeti lét számára”.

Magyarország az Európai Unióban azon négy állam egyike, amelyik több mint ezer éve létezik ugyanazon a néven és ugyanazon a területen, ahol annak idején megalapították

– hangsúlyozta Kövér László. Hozzátette: büszkeséggel, méltósággal és derűvel kell ünnepelnünk augusztus 20-án. Önmagában az is óriási teljesítmény, hogy ma is létezünk a szláv, germán és latin népek alkotta Európában.

Történelmünk során jobbára az jutott nekünk osztályrészül, hogy megpróbáltak egyfajta csatlósként betagolni bennünket egyik vagy másik táborba. „Látható, hogy Európában ma is minden szuverén államot be akarnak darálni egy Európai Egyesült Államokba, amely birodalomban a különböző népeket nem engednék beleszólni saját sorsukba” – fogalmazott. Hozzátette: Brüsszelben olyan bábok ülnek döntési pozíciókban, akiknek a tengerentúlról mondják meg, mitől lesz jobb Európának.

Mi arra a kultúrára vagyunk büszkék, amelyet ezer éven keresztül megalkottunk, felépítettünk és védelmeztük

– emelte ki az Országgyűlés elnöke. Hozzátette: azokra a királyokra, szentekre, feltalálókra, politikusokra, művészekre és sportolókra, akik hírnevet szereztek nekünk.

Szent István megalkotta az államszervezetet az azóta is jogfolytonosan működő vármegyerendszerrel, amelyhez hozzátartozott az egyházi szervezet felépítése. Azóta is a kereszténység határozza meg a magyar és minden európai kultúrát – emlékeztetett.

Ma az uralja az európai közgondolkodást, hogy minden ember önálló univerzum, ami valójában azt a keresztény alaptételt csúfolja meg, hogy az ember Isten egyedi alkotása, akinek szabadságot és méltóságot adott – mondta el véleményét.

Az úgynevezett „fejlődés” semmi újat nem hozott az ember gondolkodásában, érzésvilágában és hajlamaiban, csak újabb és újabb eszközök kerültek a kezünkbe, amelyekkel egyre hatékonyabban lehet megsemmisíteni önmagunkat – mondta. Majd kijelentette: 

tehát a normalitás talajára vissza kell térni.

Kövér László szerint a XXI. századot úgy tudjuk megnyerni, ha pótoljuk az emberveszteségeinket.

A 2012 és 2022 közötti időszak Magyarország elmúlt száz évének legsikeresebb tíz éve volt,  folyamatos gazdasági, jövedelmi növekedéssel, emelkedő foglalkoztatással, születési rátával, kulturális gyarapodással és a nemzeti közösséget összefűző kötelékek erősítésével

– hangsúlyozta.

Borítókép: Kövér László (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.