Lépett a hatóság Magyar Péter listázása kapcsán, kedvenc felületén szenvedett érzékeny vereséget a balos politikus

Magyar Péter jogellenesen cselekedett, amikor vallási hovatartozás alapján listázta az ATV munkatársait.

2024. 08. 26. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási botrányt okozott Magyar Péter még júniusban, amikor – miután Rónai Egon műsorvezető szembesítette őt a hazugságaival –, a Tisza Párt elnöke egyszerűen kiviharzott az ATV stúdiójából az Egyenes beszéd élő adásában, ezt követően pedig közösségi oldalán közzétette a csatorna több munkatársának vallási hovatartozását.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azonban lépett, kimondták: Magyar Péter jogellenesen hozott nyilvánosságra személyes adatokat – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez eljuttatott hivatalos dokumentumokból.

 

Magyar Péter jogellenesen járt el

A közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a botrány kirobbanásakor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett az ügyben, hogy kiderüljön, megvalósult-e a személyes adattal visszaélés vétsége. Most kiderült, hogy igen, emiatt a hatóság felszólította Magyart arra, hogy törölje a posztot közösségi oldaláról. Köztudott, Magyar Péter a Facebookon éri el a legtöbb embert, a platform valamilyen rejtélyes oknál fogva aktivizálódása óta fenntartja a magas elérést az oldala esetében. 

A válaszban leírt felszólítás lényege így szól:

A Hatóság az Infotv. 56. § (1) bekezdése alapján felszólította Dr. Magyar Pétert arra, hogy törölje a közösségi oldaláról a jogellenesen nyilvánosságra hozott személyes adatokat, és a jövőben tartózkodjon a jelen ügyhöz hasonló adatkezelési műveletektől.

A Hatóság tájékoztatja, hogy az Infotv. 56. § (2) bekezdése értelmében Dr. Magyar Péternek – egyetértése esetén – haladéktalanul meg kell tennie a jelen felszólításban megjelölt szükséges intézkedéseket, és a megtett intézkedéseiről, illetve – egyet nem értése esetén – álláspontjáról jelen felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban, dokumentumokkal igazoltan köteles tájékoztatni a Hatóságot.

Az Infotv. 58. § (1)  bekezdése értelmében, ha a felszólítás alapján a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére nem került sor, a Hatóság a tájékoztatási határidő lejártát követő harminc napon belül dönt a szükséges további intézkedések megtételéről.

 

A vallási hovatartozás alapján listázó bejegyzés továbbra is elérhető

A fent idézett felszólítás ellenére Magyar Péter oldalán még mindig visszakereshető a jogellenes bejegyzés, amely ide kattintva még mindig bárki számára megtekinthető. A baloldali politikus a hatóság előtt egyébként azzal védekezett, hogy egyetlen olyan információt sem hozott nyilvánosságra, amely az általános adatvédelmi rendelet szerinti érintetti fogalmat kimerítette volna a vallási hovatartozás tekintetében – ezt cáfolta most világosan a hatóság.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.