Protestáns hitélet és gasztronómia a Budai Várban

Több felekezet is együtt ünnepli az államalapítást.

2024. 08. 19. 8:29
Budapest, 2019. február 6. Távol-keleti turistacsoport nézi Szent István király lovas szobrát a Budai Vár Szentháromság terén a Halászbástyánál egy téli napfényes reggelen. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Fotó: MTVA/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Protestáns sokadalom címen kulturális, hitéleti, gasztronómiai rendezvénysorozat várja az érdeklődőket augusztus 19-én, hétfőn a budai Várban a református, az evangélikus, a baptista és a metodista egyház szervezésében.

A Protestáns sokadalom közösségi oldala szerint

az egynapos hitéleti és kulturális rendezvényen a magyar protestantizmus szellemi értékeinek felmutatásával szeretnének a családoknak, közösségeknek, gyülekezeteknek és minden résztvevőnek lehetőséget kínálni az államalapítás közös ünneplésére.

Az idén második alkalommal megszervezett Protestáns sokadalomra kiállítással, egyháztörténeti és mentálhigiénés témájú kerekasztal-beszélgetésekkel is várják a Várba érkezőket. A programokat három helyszínen, a Bécsi kapu téri evangélikus templomban, a Kapisztrán téren felállított színpadon és a Magyar Nemzeti Levéltárban tartják.

Az evangélikus templomban a legkisebbek játékos módon ismerhetik meg a „hangszerek királynőjét”, majd a részt vevő felekezetek orgonaművészei szólaltatják meg a templom Bach-orgonáját. A templomban, ahol kórustalálkozót is tartanak, este hattól a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett istentiszteleten adnak hálát az államalapításért a MEÖT tagegyházainak vezetői és a hívek.

A Kapisztrán téri színpadon

a protestáns egyházakhoz kötődő zenészek, énekesek koncerteznek majd, de lesznek civil sátrak és ételkülönlegességek is.

Fellép mások mellett a Kecskés Együttes, valamint Tímár Sára és zenekara.

A Magyar Nemzeti Levéltárban a részt vevő felekezetek levéltári különlegességeiből készült kiállítást lehet megnézni, továbbá egyháztörténeti és mentálhigiénés témájú beszélgetéseket hallgathatnak az érdeklődők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.