Zsigó Róbert: Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik

Sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora.

Forrás: MTI2024. 08. 16. 17:48
KARDOSNÉ GYURKÓ Katalin; ZSIGÓ Róbert; HANKÓ Balázs Zoltán
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, miután átvette a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést az augusztus 20. alkalmából odaítélt állami kitüntetések és művészeti díjak átadásán a Pesti Vígadóban 2024. augusztus 16-án. Mellette Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) és Zsigó Róbert, a minisztérium parlamenti államtitkára (b). (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik – mondta Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Pesti Vigadóban, ahol állami és kulturális kitüntetéseket adtak át augusztus 20. alkalmából.

Zsigó Róbert beszédében kiemelte: sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora.

Hozzátette: ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban.

Zsigó Róbert és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20. alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és Pro Cultura Hungarica díjat adott át.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a díjakkal nyelvünk, muzsikánk, népi hagyományaink, tárgyi kultúránk, tudományos kincseink őrzőit és gyarapítóit ismerjük el, akik visszatérnek gyökereikhez, miközben munkásságuknak köszönhetően előre is lép a nemzet.

A kulturális és szellemi gyökerekhez szüntelenül visszatérni, majd ezekből újat alkotva előrelépni az az út, amelyen a magyarságnak a XXI. században is haladnia kell – szögezte le.

A díjazottakat a múlt értékeit őrző, a jelen értékeit létrehozó és a jövő értékeit előkészítő alkotókként jellemezte, kiemelve: a jövő generációjának feladata, hogy meghallja, a jelen generációjának pedig az, hogy meghallgassa István király intelmeit.

Hozzátette: Magyarország kormánya megteremti a keretet és a lehetőséget az igazi alkotáshoz a magyar szellem erőforrásainak, ami a világhír és a versenyképes jövő kulcsa is.

Zsigó Róbert kiemelte: békés és békét őrző Magyarországért dolgozunk, hogy a munkához, a józan gondolkodáshoz, a tervezéshez, az alkotáshoz, a teremtéshez szükséges nyugalom adott legyen. Az a cél, hogy se háború, se gazdasági kihívás, se zaklatott korszellem ne zavarja ebben a magyar embereket – tette hozzá.

Békés Kárpát-medencében fogjuk megőrizni a gyermekeinket és a hitünket – mutatott rá, hozzátéve: elengedhetetlen felszólalni a békéért, hiszen ez a biztosítéka a teremtő alkotásnak a családokban, a kultúrában és a tudományban is.

Borítókép: Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, miután átvette a Magyar Érdemrend tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést az augusztus 20. alkalmából odaítélt állami kitüntetések és művészeti díjak átadásán a Pesti Vígadóban 2024. augusztus 16-án. Mellette Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) és Zsigó Róbert, a minisztérium parlamenti államtitkára (b) (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.