Orbán Viktor: A fellendülés kapujában áll a magyar gazdaság

Az elmúlt harminc évben leginkább arról beszéltünk, hogyan kell elfoglalni a helyünket a nyugati világban. A semlegesség kimaradt a magyar közbeszédből, de eljött az ideje, hogy ezt bevezessük, és gazdasági értelemben használjuk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök elmondta, hogy a gazdasági semlegesség szolgálja leginkább a magyar emberek érdekét. Szót ejtett arról is, hogy Magyarország 2015 óta mondja, hogy az EU külső határait meg kell védeni, az ezért járó pénzzel pedig az unió tartozik hazánknak.

2024. 09. 13. 7:03
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. május 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar politikában a semlegesség kifejezést az elmúlt száz évben gyakran használtuk, de ezt ritkán hoztuk összefüggésbe a gazdasággal, ám a mostani helyzet indokolja a gazdasági semlegesség kifejezést – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke elkészített az EU kérésére egy jelentést, amiből azt derült ki, hogy nagy baj van, mert óriási versenyképességvesztést szenved el az unió.

– A világrendszerváltás, Ázsia felemelkedése egy aktuális, figyelembe veendő tény. A jelentés leírja, milyen előnye van az ázsiaiaknak – tette hozzá. Mint jelezte, két megoldás van, a versenyzés vagy a blokkosodás. A kormányfő közölte, hogy Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne, mert akkor hazánk perifériára szorulna és lehetőséget veszítene. 

Magyarországnak versenyeznie kell, és az a jó, ha a világgazdaság egységes

 – jegyezte meg. Orbán Viktor elmondta, hogy fenn kell tartanunk a kapcsolatainkat keletre és nyugatra is.

A semlegesség szolgálja a magyarokat

Az elmúlt harminc évben leginkább arról beszéltünk, hogyan kell elfoglalni a helyünket a nyugati világban. A semlegesség kimaradt a magyar közbeszédből, de eljött az ideje, hogy ezt bevezessük és gazdasági értelemben használjuk. 

Nekünk a gazdaságot a gazdaság logikája szerint és nem politikai logika szerint kell nézni, a gazdasági semlegesség szolgálja leginkább a magyar emberek érdekét

 – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök felidézte, hogy a spanyol miniszterelnök Kínából hazatérve azt mondta, a bizottság mostani politikája, amely szerint védővámokat szabnak ki, elhibázott. Orbán Viktor tárgyalt nagy európai autóipari vezetőkkel, akik elmondták, a kínai elektromos autókra kivetett büntetővámot ellenzik. A vám elméletileg az európai gyártók érdekeit védi. Az autóipari vezetők versenyezni akarnak, de a bizottság nem hallgat rájuk. Orbán Viktor azt mondta, olyan vezetőkkel kell együttműködni, akik úgy gondolkodnak, mint az európai autóipari vezetők, hisznek a versenyben, és képesek megváltoztatni a brüsszeli politikát.

A fellendülés küszöbén a magyar gazdaság

Orbán Viktor úgy látja, élénk diskurzus zajlik Magyarországon a gazdaság helyzetéről, itt okos vélemények és szamárságok is előkerülnek. Mint mondta, ha a tényeket nézzük, 

a magyar gazdaság nehéz időszakon van túl, most a fellendülés küszöbén állunk. Az infláció három százalék alatt van. 

Jelezte, hogy 

a magyar beruházási mutató jobb, mint az uniós átlag.

A turisztikai számok rekordot döntöttek, a miniszterelnök elmondása szerint soha annyi magyar nem nyaralt, mint idén. Úgy véli, ezek bizakodásra adnak okot.

A bizottság szerint a harmadik legnagyobb lehet a magyar növekedés 2025-ben az unióban, ami nem rossz, de mi elsők szeretnénk lenni. Egy olyan dolog van, ami keresztül tudja húzni a számításainkat, ez a háború

– tette hozzá.

Orbán Viktor ismertette, hogy a kormány már tárgyal a jövő évi költségvetésről, ahol a cél a minimálbér és a bérminimum jelentős növelése lesz, és folynak a tárgyalások a munkáshitelről is, amellyel azoknak nyújtanának egyszerűbb hitelfelvételi lehetőséget, akik 17-18 éves koruktól dolgoznak, így kimaradnak a diákhitelből. A miniszterelnök elmondta, mindenki többet szeretne adni, de ha nem észszerűen történik a bérnövekedés, akkor elbocsátások történnek. – A legjobb, ha a munkavállalók és a munkaadók megállapodnak abban, mekkora béremelés legyen. Ilyenkor a kormánynak egyetlen dolga van, kihirdetni a döntést – tette hozzá. Mint jelezte, van esély arra, hogy a megállapodás a következő két-három évre megtörténik.

Mindenkinek érdeke a tűzszünet

Orbán Viktor szót ejtett arról is, hogy a világ normális gondolkodású része mindig békepárti volt. 

Nekünk azt kellett elindítani a békemissziónkkal, hogy Európa is elkezdjen gondolkodni a békéről. Mindenkinek az az érdeke, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalások. Ha nincs megoldás a harctéren, akkor tárgyalni kell a békéről

 – tette hozzá. Ismertette, hogy változik a helyzet, és a következő hetekben is várhatóak békemissziós kezdeményezések.

Ki kell fizetni a magyaroknak a határvédelem összegét

A német határellenőrzés visszaállításával kapcsolatban a miniszterelnök felidézte, Magyarország 2015 óta mondja, hogy a külső határokat meg kell védeni. Ő sosem támogatta azokat a politikusokat, akik azt mondták, nem lehet megvédeni a határainkat. Magyarország így nem lett bevándorlóország, akik nem álltak ki a saját érdekeikért, azok mára bevándorlóországgá váltak.

Magyarország a magyaroké. Pont. Ez csak akkor lehetséges, ha védjük a határokat

 – jelentette ki. 

A miniszterelnök úgy látja, Németországban felébredtek az emberek. A terrorizmus, a bűnözés, a dolgozni nem akaró migránsok jelentette szociális pénzügyi terhek mind kezdik felébreszteni a németeket, aminek hatására a német kancellár is tisztán lát. Ez a demokrácia sikere a miniszterelnök szerint, ugyanis végre népi nyomásra a német vezetés az emberek oldalára állt a bevándorlás kérdésében.

Magyarország erről rögtön a migrációs hullám kezdetén tartott egy népszavazást, kikérte az emberek véleményét. Már csak egy lépést kellene tenni a nyugati vezetőknek szerinte: nem kellene megbüntetni azokat, akik védik az uniós határokat.

Ez egy kupleráj, politikai zűrzavar. Az európai jogalkotás alakított ki ilyen helyzetet. Ezt meg kell változtatni. Ki kell fizetni a magyaroknak azt az összeget, amibe a határvédelem kerül

 – mondta. A miniszterelnök szerint ezzel a pénzzel tartoznak, ki fogják nekünk fizetni, csak idő kérdése.

Ma reggel fél nyolc után Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának a vendége volt. A miniszterelnök az adásban beszámolt a legfrissebb kormányzati döntésekről és tervekről.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. május 3-án
(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.