Népszerű a szerződéses és a tartalékos katonai szolgálat

Az ország keleti határától a nyugatiig indult katonai alapfelkészítés – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

2024. 09. 14. 9:19
katonai plakát
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel kétszáz szerződéses és tartalékos újonc vonult be a héten három helyszínre, Hajdúhadházra, Nagykanizsára és Székesfehérvárra, hogy megkezdje a katonai kiképzést – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Hozzátette: hazánk keleti határától a nyugatiig, három városban is indult katonai alapfelkészítés, ami jól mutatja, hogy népszerű a szerződéses és tartalékos katonai szolgálat.

„Szeretem, megvédem!” mottóval a Magyar Honvédség június 17-én hirdette meg területvédelmi tartalékos toborzó kampányát, amelynek hatására

az utóbbi három hónap alatt a jelentkezők létszáma korábban nem tapasztalt mértékben emelkedett.

Már több ezren jelezték csatlakozási szándékukat a haderőhöz, szeptember elején pedig meghaladta az ezer főt az újonnan szerződő tartalékos katonák száma – mondta a miniszter. A tartalékos szolgálat mellett a kampány hatására folyamatosan vonulnak be a honvédséghez szerződéses katonának is, sőt a tartalékosok közül több százan igazoltak át a Magyar Honvédség hivatásosai közé.

 

Egy támogató közösségben, ahol folyamatos a fejlődésük, a tartalékosok közül többen döntöttek a még nagyobb elköteleződés mellett, és a hazát szerződéses katonaként szolgálják tovább

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Függetlenül attól, hogy tartalékos vagy szerződéses katonai szolgálatra készül-e a jelentkező, első lépésként el kell végeznie a katonai alapfelkészítési programot. Ennek felépítése és időtartama szolgálati formánként ugyan változó, de az közös, hogy minden újoncnak részt kell vennie az öthetes alapkiképzésen, amelyen elsajátítja az alakiságot, a terepen való tájékozódást, a lövészet és a harcászat alapjait, valamint a szükséges egészségügyi és elsősegélynyújtási ismereteket, illetve felkészül az eskütételre – tette hozzá a miniszter.

katonai toborzás
Forrás: Facebook

Az alapfelkészítés után a katonák megkezdik a tényleges szolgálatot az ország különböző pontjain: a szerződéses szolgálatra jelentkezők műveleti alakulatokhoz, míg a területvédelmi szolgálatot választók tartalékos státuszban a területvédelmi ezredek kötelékébe kerülnek.

A korszerű fegyverekkel felszerelt hivatásos katonák a bázisokon állomásoznak az ország különböző pontjain, míg a hét tartalékos ezred kapillárisszerűen behálózza az országot. A könnyűfegyverzettel felszerelt területvédelmi tartalékosok kiegészítik és segítik a hivatásos alakulatokat feladataik elvégzésében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.