Újabb csontváz dőlt ki: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar Péter több szerződést is kötött haverja cégeivel

Lapunk újabb olyan szerződésre bukkant, amelyet Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként kötött egy Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel. Trentin Balázs pedig nem más, mint a Tisza Párt egyik jelenlegi háttérembere, aki a vidéki szervezetek kialakításában vesz részt. Vagyis Magyar Péter még állami cégvezetőként juttatott tízmilliókat egy mostani fontos emberének cégeihez. Tette mindezt érdekes feltételek mellett.

2024. 09. 23. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kételyeket ébresztő szerződésre bukkant lapunk abból az időszakból, amikor Magyar Péter vezette az állami hitelezéssel foglalkozó intézményt, a Diákhitel Központot. Mint arról beszámoltunk, nagyjából egy hete Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közé bejegyzést a közösségi médiában, amelyben azt állította: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar felesleges, ráadásul túlárazott szerződéseket írt alá. Hadházy példákat is említett, majd arra utalt, hogy az egyik ilyen megállapodás teljesítője ma a Tisza Pártnak dolgozik. Magyar Péter ezt egy szinte megszámlálhatatlan alkalommal átírt Facebook-kommentben utasította vissza.

Csakhogy lapunk kiderítette a részleteket. Mint megírtuk, a Magyar vezette Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést egy bizonyos Troia Media Kft.-vel. A cég ebben azt vállalta, hogy nettó 13,34 millió forintért kiszámolja, hogy a diákoknak nyújtott hitelezésnek milyen valószínűsíthető hatása volt a nemzetgazdaságra. Emellett meg kellett becsülje az is, hogy az elkövetkező három–öt évben milyen gazdasági hatás kapcsolódhat a diákhitelekhez. 

A teljességgel képtelennek tűnő megbízást ráadásul igen gyorsan el kellett végezni: a lapunk által megismert szerződés szerint december 23-e előtt meg kellett tartani az úgynevezett vezetői prezentációt. Úgy fest, Magyar Péter akkor már úgy akart karácsonyozni, hogy tisztában van azzal, milyen hatással van a nemzetgazdaságra az általa vezetett cég tevékenysége.

Lapunk most újabb érdekes szerződésre bukkant. Egy évvel az előző eset előtt kötött szerződést a Diákhitel Központ a Think & Tank Management Kft.-vel. Az a megbízás 14,7 millió forintról szólt, és szintén igen sürgős lehetett, a munkát ugyanis 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni.

A két szerződés körülményeiben több közös pont is akad. Egyrészt mind a kettő éppen csak nem éri el a 15 millió forintot, másrészt mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig szerinte arra utalnak, hogy a Magyar Péter vezette állami cég ki akarta szórni az év közben megmaradt pénzt.

De akad még egy kapocs. A Diákhitel Központtal szerződő mindkét vállalkozás, azaz a Troia Media Kft. és a Think & Tank Management Kft. is Trentin Balázs Lajoshoz köthető.

Legutóbbi cikkünkben már megírtuk: Trentin nem akárki a Tisza Pártban. Információnk szerint a tiszások augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest vármegyei választókerület városi koordinátorainak Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza-szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza-szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi pártszervezetek. Szakértők szerint mivel a Tisza-szigetek adják a helyi beágyazottságot, így ezek a Magyar-féle párt legfontosabb szervezeti egységei, megszervezésük pedig a Tisza Párt politikai térnyerésének egyik kulcsa. 

Ebben a nem kis jelentőségű munkában vesz részt az a Trentin Balázs Lajos, akinek érdekeltségei legalább két tízmilliónál nagyobb megbízást kaptak a Diákhitel Központtól akkor, amikor az állami céget Magyar Péter vezette.

Azt az információnkat, hogy Trentin részt vesz a Tisza Párt munkájában, több mozzanat is megerősíti. Egyrészt utalt rá a baloldalt belülről jól ismerő Hadházy Ákos, másrészt Trentin közösségi médiás szereplése is erre utal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.