Szijjártó Péter: Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy eljöjjön a béke időszaka

Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy újra eljöjjön a béke időszaka, visszatérjen a tisztességes és békés nemzetközi együttműködés, ebben viszont az ENSZ-nek is nagy szerepet kellene játszania – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

2024. 09. 23. 21:53
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető az ENSZ Közgyűlésének jövővel foglalkozó csúcstalálkozóján rámutatott, hogy a második világháború óta most a legrosszabb a globális biztonsági helyzet, a terrorveszély erősödik, a migrációs áradatok számos országot jelentős kihívások elé állítanak, és több mint harminc fegyveres konfliktus is zajlik világszerte. 

Ezen rendkívül súlyos kihívások leküzdéséhez pedig alapvető változásokra lenne szükség a nemzetközi politikában (…) A kölcsönös tiszteletnek vissza kellene térnie a világpolitikába, a párbeszédnek kellene lennie a legfőbb eszköznek

– szögezte le. „Aki a mainstreamtől eltérő álláspontot képvisel, aki kiáll a nemzeti érdekeiért, aki szuverén véleményt képvisel, azt napjainkban sajnos azonnal megbélyegzik, megvádolják vagy megtámadják. Politikailag, jogilag, sőt akár időnként fizikailag, ahogy történt ebben az országban vagy éppen a szomszédunkban, Szlovákiában” – tette hozzá. 

A legszomorúbb, hogy a nemzetközi liberális mainstream mára szitokszóvá tette a »békét«, legalábbis Európában

– vélekedett. 

„Úgy gondolom, hogy az ENSZ-nek ebben nagy szerepet kellene játszania” – húzta alá, arra is kitérvén, hogy a világszervezetet nem az azonosan gondolkodó országok klubjaként hozták létre, hanem éppen azért, hogy mindenki tárgyalhasson mindenkivel mindenről. 

Az ENSZ-nek vissza kellene nyernie ezt a funkióját. Az a kérdésem, hogy mégis hol kellene beszélnünk a békéről, ha nem itt?

– mondta. 

Szijjártó Péter közösségi oldalán beszámolt arról is, hogy találkozott csádi kollégájával és a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminiszterével is. 

Látni kell, hogy a globális dél országainak elege van abból, hogy az Euró­pában zajló háború miatt ők folyamatosan nehézségekkel néznek szembe. Van Európában egy háború, ami miatt náluk magas az infláció, magasak az energiaárak, élelmiszer-ellátási problémák vannak, és nem értik, hogy az európaiak miért terítik szét a saját nehézségeiket az egész világra

– írta a külügyminiszter. Hozzátette, teljes joggal nem értik azt sem, hogy ha Euró­pában van háború, Európa miért akar még több fegyvert, még nagyobb eszkalációs kockázatot, úgy, hogy közben a békepárti hangok pedig Putyin bábjainak vannak címkézve. „A Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminiszterével azonosan látjuk a helyzetet: Európa maga tüzeli azt a konfliktust, ami nemcsak Európában, de globálisan is nehézségeket okoz olyan országokban is, amelyeknek semmi közük a konfliktushoz.”

A globális többség békét akar, és ennek a többségnek részesei az afrikai országok

– emelte ki a tárcavezető

Arról is beszámolt, hogy Abderramán Koulamallah csádi külügyminiszterrel aláírták a 200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot, amelyet Magyarország nyújt az afrikai országnak. Ennek értelmében magyar cégek kapnak megrendelést és dolgozhatnak Csádban. 

Világos, hogy az Európai Unióba irányuló illegális migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térséggel való együttműködés nélkül, és pontosan tudjuk, hogy Csád milyen fontos stabilizáló szerepet játszik Afrika ezen kritikus térségében. Ezért nyújtunk segítséget

– tette hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.