A baloldali hangulatkeltéssel szemben jól vizsgázott az új ügyeleti rendszer

Több esetben elegendőnek bizonyult a telefonos tanácsadás.

2024. 10. 04. 18:00
2020.05.10. Budapest

Kásler MIklós új mentőautókat ad át a Markó utcai mentőállomáson. mentő, metőautók,
Győrfi Pál.  Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új ügyeleti rendszer október 1-jén elindult és jól működik Budapesten is – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat a Magyar Nemzetet. A főváros 18 ügyeleti telephelyén orvosok, mentőtisztek és diplomás APN szakemberek látják el a betegeket.

Az első három napon Budapesten 259 beteget láttak el, közülük 59-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. Harminchat esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, 150 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 73 beteghez kiküldtek egy mobil ügyeleti egységet, így az otthonában kaphatta meg a szükséges ügyeleti ellátást.

Az ügyeletben ellátott betegek mindössze 14 százalékát (37 fő) kellett további ellátásra kórházba irányítani.

 

Az átlagos betegforgalom egyik budapesti ellátóhelyen sem érte el az óránként egy beteg értéket, vagyis hatórás (háziorvosi), illetve tízórás (éjszakai) ügyeleti időszakonként átlagosan mindössze két-három beteget kellett ellátásban részesíteni. A 1830-as hívásfogadás Budapesten is zavartalan volt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a minap közölte, hogy bevált és nagyobb biztonságot ad az új ügyeleti rendszer. A politikus a közösségi oldalán jelezte, hogy az új országos, egységes ügyeleti rendszerben már több mint 901 ezer beteget láttak el.

Tízből kilenc esetben az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett. Az ellátottak közül 80 ezer beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre irányítani, 85 ezer esetben csak telefonos tanácsadásra volt szükség, 748 ezer beteget az ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, valamint 58 ezer beteghez ment ki az ügyeleti kocsi

– ismertette Rétvári Bence, majd hozzátette: az ügyeleti autók már több mint egymillió kilométert tettek meg.

Mint lapunk megírta, korábban az alapellátási ügyelet fenntartása az önkormányzatok hatáskörébe tartozott, ők szerződtek a szolgáltató orvosokkal, ezt a feladatot vette át az Országos Mentőszolgálat országosan. Az ügyeletes orvost az új ügyeleti rendszerben az 1830-as hívószámon érhetik el a betegek, ahol a hívásfogadó bírálja el, a betegnek milyen segítségre van szüksége. Az új rendszerben este tíz óra után reggel nyolc óráig, tehát az éjszakai és a reggeli órákban a mentőszolgálat (OMSZ) vette át az ellátást Budapesten 13 felnőtt- és három gyermekellátó telephelyen.

Október 1-jétől a nap 24 órájában elérhető az 1830-as központi ügyeleti szám, amelyet abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségi probléma alakult ki. Életveszély esetén továbbra is a 112 hívása a legjobb megoldás.

Az új rendszerben eltűnnek a kerület-, illetve városhatárok, a beteget arra az ellátóhelyre irányítják, amely hozzá a legközelebb van. Budapesten október 1-jétől 15 helyszínen vannak ellátóhelyek, és 14 mobil ügyeleti egység is működik.

Három speciális gyermekellátóhelyet jelöltek ki, ezek a Heim Pál gyermekkórház, a Szent János-kórház és a XIII. kerületi Révész utcai rendelő.

Az ellátóhelyek kijelölésénél az OMSZ figyelembe vette a településszerkezetet, a lakosságszámot, az úthálózatot, a tömegközlekedést és a kórházak, mentőállomások elhelyezkedését is. Szükség esetén (például mozgáskorlátozottság, súlyos állapot) 14 mobil ügyeleti egység látja el a betegeket a saját lakásukon.

A korábbi hónapokban a balliberális médiumok rendre hangulatkeltésbe kezdtek az új ügyeleti rendszerrel, illetve annak bevezetésével kapcsolatban. A rendszer Pest vármegyében történő bevezetésekor számos lap összeomlásról és az ellátás megszűnéséről beszélt. Azonban később, a tapasztalatok is azt igazolták, hogy a rendszer működik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.