Új orvosi ügyeleti rendszer – gyorstalpaló, kit kell hívni, ha baj van

Már Budapesten is az 1830-as számon kell az orvosi ügyeletet hívni.

2024. 10. 02. 16:30
Borítókép: Illusztráció Fotó: Országos Mentőszolgálat/Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban az alapellátási ügyelet fenntartása az önkormányzatok hatáskörébe tartozott, ők szerződtek a szolgáltató orvosokkal, ezt a feladatot vette át az Országos Mentőszolgálat országosan. A Világgazdaság szerint az ügyeletes orvost az új ügyeleti rendszerben az 1830-as hívószámon érhetik el a betegek, ahol a hívásfogadó dönti el, a betegnek milyen segítségre van szükség.

Az új rendszerben 22.00 óra után reggel 8 óráig, tehát az éjszakai és a reggeli órákban a mentőszolgálat (OMSZ) veszi át az ellátást Budapesten 13 felnőtt- és három gyermekellátó telephelyen. 

Október elsejétől a nap 24 órájában elérhető lesz az 1830-as központi ügyeleti szám, amelyet abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségi probléma alakult ki. Életveszély esetén továbbra is a 112 hívása a legjobb megoldás.

Az új rendszerben eltűnnek a kerület, illetve városhatárok, a beteget arra az ellátóhelyre irányítják, amely hozzá a legközelebb van. Budapesten október 1-jétől 15 helyszínen lesznek ellátóhelyek, 14 mobil ügyeleti egység is működik majd.

Három speciális gyermekellátóhely lesz, ezek a Heim Pál gyermekkórház, a Szent János-kórház és a XIII. kerületi Révész utcai rendelő.

Az ellátóhelyek kijelölésénél az OMSZ figyelembe vette a településszerkezetet, a lakosságszámot, az úthálózatot, a tömegközlekedést és a kórházak, mentőállomások elhelyezkedését is. 

Szükség esetén (például mozgáskorlátozottság, súlyos állapot) 14 mobil ügyeleti egység látja el a betegeket a saját lakásukon.

A korábbi hónapokban a balliberális médiumok rendre hangulatkeltésbe kezdtek az új ügyeleti rendszerrel, illetve annak bevezetésével kapcsolatban. A rendszer Pest vármegyében történő bevezetésekor számos lap összeomlásról és az ellátás megszűnéséről beszélt. Azonban később, a tapasztalatok is azt igazolták, hogy a rendszer működik. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.