Heves támadás várható a nemzeti konzultáció ellen a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről is

Heves támadás várható a nemzeti konzultáció ellen a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről is – mutatott rá a Nézőpont Intézet elemzője. Erdélyi Rezső szerint a hazai baloldal részben azért fogja támadni a konzultációt, hogy megfeleljen a brüsszeli elvárásoknak. A brüsszeli elit pedig azért, mert teljesen más gazdaság- és társadalompolitikát képzelnek el, mint amit a magyar kormány. Az elemző szerint azonban a nemzeti konzultációnak Brüsszellel szemben legitimációs ereje van: a kormány fel tudja vele mutatni, hogy a választópolgárok is mellettük állnak.

2024. 10. 15. 18:05
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány olyan úton halad, ami nyilvánvalóan ellenérzéseket szül a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről. Egy ilyen helyzetben szükség van arra, hogy az emberek véleményével tisztában legyen a magyar kormányzat – mutatott rá lapunknak Erdélyi Rezső, a Nézőpont Intézet elemzője. 

Mint arról lapunk is beszámolt, vasárnap és hétfőn tartották Esztergomban a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tartott zárt körben helyzetértékelést, ahol gazdasági programot hirdetett:

megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a tervezett intézkedésekről újabb nemzeti konzultációt javasoltak a kormánynak, hogy kikérje az emberek véleményét. Erdélyi Rezső továbbá kiemelte: erre azért is van szükség, hogy a kormány fel tudja mutatni, a választópolgárok is mellettük állnak.

 

Támadások várhatók

Heves támadás várható majd a konzultáció ellen a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről egyaránt – vélekedett Erdélyi Rezső. Szerinte a kettő pedig összefügg: a hazai baloldal részben azért fogja támadni a konzultációt, hogy megfeleljen a brüsszeli elvárásoknak. A brüsszeli elit pedig azért, mert teljesen más gazdaság- és társadalompolitikát képzelnek el, mint amit a magyar kormány. 

„Brüsszel azt sulykolja, hogy egyfajta gazdasági blokkosodásra van szükség, vagyis a Nyugatnak önmagába kell záródnia, és meg kell szakítania a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatokat Kelettel”

– magyarázta, majd hozzátette: ezzel szemben a magyar kormány azt mondja, amikor gazdaságilag blokkosodás van, akkor Magyarország – mivel Kelet és Nyugat között áll – mindig rosszul jár. Szerinte éppen ezért arra kell törekedni, hogy Nyugattal és Kelettel is fenntartsuk a gazdasági kapcsolatainkat egyaránt.

Kitért arra is, a család értelmezése szintén konfliktusforrás: a magyar kormány a társadalompolitikáját egyfajta családpolitikán keresztül képzeli el, míg Nyugaton a politikai elit egy része még mindig azt képzeli, hogy ezt a népességcsökkenést migrációval lehet megoldani, hiába született több uniós tagállamban is ezzel ellentétes döntés.

 

Hiteltenné válhat a baloldal

Erdélyi Rezső szerint az elmúlt 14 év – papíralapú – nemzeti konzultációinál azt volt látható, hogy a több millió kitöltőnek köszönhetően döntően 

sikerült a kormányzatnak stabil egyetértési pontokat kiépítenie a választópolgárokkal. 

A hazai baloldal várható támadásairól azt mondta, biztathatják arra is híveiket, ne töltsék ki ezt a nemzeti konzultációt, vagy arra is, hogy juttassák el hozzájuk. Akkor pedig ők szerveznek majd akciót a kitöltetlen kérdőívekkel.

Ezeknek a támadásoknak a hitelességéből az is nagyon sokat elvesz, hogy az elmúlt években több baloldali formáció sikertelenül, de megpróbálta lemásolni a nemzeti konzultációt

– mutatott rá. Példaként említette a a Jobbiknak „valódi nemzeti konzultációját”, vagy Karácsony Gergelynek a lakógyűlését. „Ugyanezt próbálták lemásolni. Ezek után némileg kontraproduktív lehet, ha ezt a kezdeményezést is megfogják támadni” – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.