Jövő évtől új programot hirdetnek az önkormányzatok számára

Helytálltak az önkormányzatok a rendkívüli helyzetekben is.

2024. 10. 10. 14:06
DUKAI Miklós
A kormány megnégyszerezte a gyermekétkeztetésre fordított összeget
Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúlt, a mögöttünk hagyott önkormányzati ciklus többszörösen nehezített volt, de az önkormányzatok jól vizsgáztak a rendkívüli körülmények ellenére is – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára köszöntőjében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alakuló ülésén.

Dukai Miklós emlékeztetett a Covid-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzetre, az orosz–ukrán háborúra és a közelmúltban levonult dunai árhullámra. Soha nem látott feladatok jelentkeztek, ezek rendkívüli helyzetet, óriási kihívást jelentettek elsősorban a települési önkormányzatok számára – tette hozzá. A politikus azt kérte a képviselőktől, hogy éljenek a lakosoktól kapott bizalommal, és döntéseik során mindig gondoljanak rájuk. Az államtitkár azt mondta: a képviselők fontos és felelősségteljes munkát végeznek, Emlékeztetett: a helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint a vármegyei önkormányzat területfejlesztési, vidékfejlesztési, valamint koordinációs feladatokat is ellát. Hangsúlyozta: a KTM határozott szándéka a térségi gondolkodás és együttműködés erősítése az önkormányzati szférával, összekapcsolva a területfejlesztés célrendszerével, intézményhálózatával. 

Ezért is indítja el a kormány 2025-től a Versenyképes járások programot. Ebben a munkában kiemelten számít a vármegyei önkormányzatok tapasztalatára, felhalmozott tudására, aktivitására – közölte. 

Nagy szükség lesz az együttműködésre, együtt gondolkodásra, egymás igényeinek és lehetőségeinek feltérképezésére, szintetizálására

 – jegyezte meg.

Az új vármegyei közgyűlést 18 képviselő alkotja az elkövetkező öt évben. A képviselők közül 11 a Fidesz–KDNP, három a Mi Hazánk, kettő a DK, egy a Jobbik és egy a Momentum vármegyei listájáról jutott mandátumhoz.

Borítókép: Dukai Miklós (Fotó: Lakatos Péter/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.