Elárulta a kolbászkirály, hogy készül a tökéletes kolbász

Juhász György műhelytitkokat osztott meg.

2025. 01. 16. 22:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tökéletes csabai kolbász darálása 5-től 8 milliméteres tárcsáig történik – árulta el a Békés Vármegyei Hírportálnak Juhász György.

A Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálya kifejtette: a vékonykolbászhoz 5-ös, a vastaghoz 6-7 milliméteres rostaméretet ajánl, de nem ritka a 8 milliméteres sem. Főként a nagyon vastag, kulárés kolbásznál tanácsolja ezt.

A darálás előtt a húsokat és a szalonnát minél vékonyabb csíkokra vágjuk fel, így a húsdaráló könnyebben és gyorsabban „emészti”, nem gyűri az alapanyagot

– magyarázta a kolbászkirály, majd hozzátette: ahhoz, hogy szépen és jól vágjon a daráló tárcsája, a húsnak hidegnek kell lennie.

– Ha ledaráltuk a húst, a gépben maradt masszát nyomjuk ki a gépből, amennyire csak lehet. Egy-két szelet kenyér ledarálása nagyban segíthet – hangsúlyozta Juhász György.

Amiért 6-os vagy 7-es rostán daráljunk:

  • szebb, márványosabb lesz a kolbász vágásfelülete,
  • jobban látszik a hús- és szalonnaarány,
  • hosszabb ideig szaftos marad a kolbász.

A csabai kolbászkirály elmondta azt is, minden darálás után külön-külön mossuk el a daráló alkatrészeit, csepegtessük le a gépet, darabjait száraz konyharuhára, és addig ne tegyük el, amíg minden teljesen meg nem száradt.

Juhász György azt javasolja, hogy amikor újra elővesszük a darálót, az alkatrészeket fertőtlenítsük le, a tárcsa késeit pedig éleztessük meg.

Borítókép: Juhász György, a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálya (Fotó: BEOL/Dinya Magdolna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.