Így kell disznótort tartani a csabai kolbászkirály szerint

A jó kolbászhoz elég egy fél disznó is.

Forrás: BEOL2024. 12. 28. 7:38
Fotó: Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Disznót vágott a Békés vármegyei hírportál a kolbászkirállyal. A disznóvágás során a sertés minden részét felhasználták a fülétől a farkáig. Kiderült, hogy a csabai kolbászkirály a hasán bontja a sertést, nem a hátán. Such Zoltán András a saját disznótorán, egy 300 kilós sertésnél adott tanácsokat, de előtte befeketítette a perzselésnél a hízót, hogy könnyebben lekaparhassa a szőrt. 

A jó kolbászhoz elég egy fél disznó is, avagy fontos tudnivalók:

  • a hasán bontás előnye, hogy marad két fél disznónk; 
  • a szúrás után hideg reggelen a gázpalackot langyos vizes lavórba kell tenni, nehogy ledermedjen;
  • perzselőpálinkát pedig azért kell a feketére sült sertés hátára tenni, hogy amíg a böllérek megisszák, kihűljön a bőre, és ne repedjen be a kaparásnál a szalonna;
  • jobban megéri egy házi, takarmányon nevelt sertést megvenni, és elfelezni, mint a húsokat és a szalonnákat külön összevásárolni;
  • a házi sertés húsából lesz igazi a házi kolbász;
  • árban is sokkal jobban kijön az ember, ráadásul a kolbász mellett lesz rántani-, sütni- és kocsonyának való hús, csülök, tepertő, zsír, oldalas, háj, köröm és farok, orjacsont.

Such Zoltán András a disznóvágás kellékei közül elsőként a keményfából készült, stabil asztalt emelte ki, ezen zajlik szinte az összes munkafolyamat. 

A vödrök elengedhetetlenek, hiszen rengeteg víz kell a disznó tisztításához, a körmök, csülkök, a húsok, szalonnák lemosásáig. Az üst is kulcsfontosságú az abálónak. Mindig legyen tele forró vízzel. Teknők, tálak és vájlingok is kellenek, miként lábosok, tepsi, szűrők is.

– emelte ki a kolbászkirály, majd hozzátette, a disznótort azért is érdemes tartani, mert egy fárasztó, dolgos, de élménygazdag nap után megkóstolhatjuk, hogyan sikerültek a készítményeink.

Egy rendes disznótorban a reggel levágott hízó orjacsontjából főzött húslevessel indul az esti menü, ehhez házi tésztát készítenek az asszonyok

 – ecsetelte a csabai kolbászkirály.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.