Mindezt sokak számára hasznos tudni, de mégis, mi a bizonyíték a kávé egészségügyi előnyeire? És mi ezeknek az előnyöknek a mögöttes élettani alapja? A tanulmányok szerint mennyi kávéfogyasztás jó a legtöbb ember számára? És mennyi, ami már túl sok? És kiknek kell különösen óvatosnak lenniük a kávéfogyasztással? És ha nem szereti a kávét, hasonló előnyökkel jár-e a tea vagy más koffeintartalmú italok fogyasztása?
Ezekre a kérdésekre válaszol Leana Wen sürgősségi orvos, a George Washington Egyetem docense, akit a CNN Health kérdezett a legújabb kutatási eredményekről és a mérsékelt koffeinfogyasztás előnyeiről.

Hogyan hat a mérsékelt koffeinfogyasztás az emberi szervezetre?
Arra kérdésre, hogy mennyire igazolt a mérsékelt koffeinfogyasztás jótékony egészségügyi hatása, Wen azt válaszolta: – A bizonyítékok elég erősek. A közelmúltban végzett tanulmányok mellett évtizedeken át tartó kutatások tömkelege mutatta ki, hogy
a mértékletes kávéfogyasztás csökkenti többféle betegség, köztük a szívbetegség, a cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és még a demencia kialakulásának kockázatát is.
Hogy ez pontosan miért van így, nem tudni, bár számos hipotézis létezik.

Például a kávé olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és talán hozzájárulnak a rák kockázatának csökkentéséhez – hangsúlyozta a szakember.
A kutatások azt mutatják, hogy a kávéban található anyagok segíthetik a szervezetet az inzulin jobb felhasználásában, és a vércukorszint szabályozását is előmozdíthatják.
Néhány összetevő pedig javíthatja a koleszterin jobb feldolgozását, és hozzájárulhat a negatív következmények elleni védelemhez.
Annak megértéséhez azonban, hogy a kávé mely összetevői gyakorolnak jótékony hatást az egészségre, további kutatások szükségesek – hangsúlyozza a szakember.
Hány csésze kávé fogyasztása ideális az emberi szervezet számára?
Wen szerint a friss tanulmányok számos pozitív egészségügyi hatást mutattak ki mérsékelt koffeinfogyasztás esetén, amelyet általában napi 2-4 csésze kávéként határoznak meg.