Mindezt sokak számára hasznos tudni, de mégis, mi a bizonyíték a kávé egészségügyi előnyeire? És mi ezeknek az előnyöknek a mögöttes élettani alapja? A tanulmányok szerint mennyi kávéfogyasztás jó a legtöbb ember számára? És mennyi, ami már túl sok? És kiknek kell különösen óvatosnak lenniük a kávéfogyasztással? És ha nem szereti a kávét, hasonló előnyökkel jár-e a tea vagy más koffeintartalmú italok fogyasztása?
Ezekre a kérdésekre válaszol Leana Wen sürgősségi orvos, a George Washington Egyetem docense, akit a CNN Health kérdezett a legújabb kutatási eredményekről és a mérsékelt koffeinfogyasztás előnyeiről.

Hogyan hat a mérsékelt koffeinfogyasztás az emberi szervezetre?
Arra kérdésre, hogy mennyire igazolt a mérsékelt koffeinfogyasztás jótékony egészségügyi hatása, Wen azt válaszolta: – A bizonyítékok elég erősek. A közelmúltban végzett tanulmányok mellett évtizedeken át tartó kutatások tömkelege mutatta ki, hogy
a mértékletes kávéfogyasztás csökkenti többféle betegség, köztük a szívbetegség, a cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és még a demencia kialakulásának kockázatát is.
Hogy ez pontosan miért van így, nem tudni, bár számos hipotézis létezik.

Például a kávé olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és talán hozzájárulnak a rák kockázatának csökkentéséhez – hangsúlyozta a szakember.
A kutatások azt mutatják, hogy a kávéban található anyagok segíthetik a szervezetet az inzulin jobb felhasználásában, és a vércukorszint szabályozását is előmozdíthatják.
Néhány összetevő pedig javíthatja a koleszterin jobb feldolgozását, és hozzájárulhat a negatív következmények elleni védelemhez.
Annak megértéséhez azonban, hogy a kávé mely összetevői gyakorolnak jótékony hatást az egészségre, további kutatások szükségesek – hangsúlyozza a szakember.
Hány csésze kávé fogyasztása ideális az emberi szervezet számára?
Wen szerint a friss tanulmányok számos pozitív egészségügyi hatást mutattak ki mérsékelt koffeinfogyasztás esetén, amelyet általában napi 2-4 csésze kávéként határoznak meg.
A 2024-es brit tanulmány szerint számos új kardiometabolikus betegség kialakulásának kockázata több mint 48 százalékkal csökkent azoknál, akik naponta három csésze kávét ittak, összehasonlítva azokkal, akik nem ittak, vagy akik napi egy csészénél kevesebbet ittak.
Az instant kávénak is van jótékony hatása a szervezetre?
Egy nagyszabású, 2022-es tanulmány szerint a korai halálozás kockázata azoknál csökkent a legjobban, akik napi két-három csésze kávét ittak.
Érdekes módon ez a tanulmány azt is megállapította, hogy az őrölt kávé fogyasztása csökkenti leginkább a korai halálozás kockázatát (27 százalékkal), míg az instant kávénak alacsonyabb volt hatása (11 százalék). De még az instant kávé is mérhetően csökkenti a korábbiakban felsorolt egészségügyi kockázatokat.
Túlzott koffeinfogyasztás
A túl sok kávéval kapcsolatos aggodalmak a túl sok koffein fogyasztásához kapcsolódnak, ami a klinikai tapasztalatok szerint szívdobogásérzést, szorongást, nyugtalanságot és alvási nehézségeket okozhat.
Wen elmondta, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint napi 400 milligramm koffein fogyasztása számít biztonságosnak a legtöbb felnőtt számára.
Ez megközelítőleg annyi, ami négy csésze főzött kávé koffeintartalma.
Sokan túllépik ezt a mennyiséget, ám ennek ellenére sem tapasztalnak rossz hatásokat.
Az alvászavarral vagy más problémákkal küzdő embereknek azonban tudniuk kell, hogy ezek a problémák a túlzott koffeinfogyasztás következményei lehetnek.
Miben van koffein?
Ez nemcsak a kávéfogyasztást, hanem a tea- és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását is érintő kérdés.
A felmérések szerint egy eszpresszó kávé körülbelül 60-70 milligramm koffeint tartalmaz. Ezzel szemben
egy csésze fekete tea koffeintartalma 40-50 milligramm körüli,
de a tea fajtájától és a főzés módjától függően ez akár 90 milligramm is lehet. A zöld és a fehér teáknak kisebb a koffeintartalmuk.

A koffeintartalmú üdítőitalok, mint amilyen például a Coca-Cola vagy ehhez hasonló más szénsavas üdítők koffeintartalma változó, de nagy átlagban egy-egy ilyen típusú ital 3-70 milligramm körüli koffeint tartalmaz – mondja a George Washington Egyetem docense.
Mindenféleképpen beszélni kell az energiaitalokról is.
Ezek az italok igen nagy mennyiségű koffeint tartalmazhatnak, gyakran 200 vagy akár 300 milligrammot is egy-egy adagban.
Nem árt tisztában lennünk a koffein és egyéb összetevők teljes mennyiségével azoknál az italoknál, amelyeket a nap folyamán iszunk meg, beleértve a kávét, a teát vagy a szénsavas üdítőket, illetve az energiaitalokat is. A koffeintartalmú szénsavas üdítők és az energiaitalok például sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, más vegyi anyagokkal együtt, amelyek nem tesznek jót az egészségnek.
Van, akinek különösen óvatosnak kell lennie a kávéfogyasztással?
Leana Wen szerint erre a kérdésre határozott igen a válasz. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy 12 év alatti gyermekek egyáltalán ne fogyasszanak koffeintartalmú italokat.
A 12 és 18 év közötti gyermekek napi koffeinbevitele pedig nem haladhatja meg a 100 milligrammot.
A szakember elmondta, hogy a terhes nőknek a koffeinbevitellel kapcsolatban is óvatosnak kell lenniük. Az American College of Obstetricians and Gynecologists szerint napi 200 milligrammnál kevesebb koffein bevitele még nem jár vetéléssel vagy koraszüléssel, ezért a szervezet azt javasolja, hogy a bevitelt e mennyiség alá korlátozzák a terhesség ideje alatt.

A US Centers for Disease Control and Prevention szerint kis mennyiségű koffein átjuthat a szoptató anyától a csecsemőig, de a napi 300 milligrammnál kisebb mennyiség biztonságos a szoptató nők számára.
Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok egészségügyi szervezet szerint kis mennyiségű koffein átjuthat a szoptató anyától a csecsemő szervezetébe, de a napi 300 milligrammnál kisebb mennyiség még biztonságosnak tekinthető a szoptató nők számára.
De mások is vannak, akiknek szintén erősen ajánlott óvatosan kezelni a koffeinfogyasztást.
Közéjük tartoznak a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, vagy akik gyógyszereket, például bizonyos pajzsmirigy- és antidepresszáns gyógyszereket szednek, mert ezek miatt érzékenyebbé válhatnak a koffein hatásaira.
De rajtuk kívül az alvászavarokkal küzdő embereknek is fontolóra kell venniük a koffeinbevitel korlátozását – ajánlja Leana Wen.
Mi van azokkal, akik egyáltalán nem isznak kávét?
A kérdés, hogy aki nem iszik kávét, más koffeintartalmú italok, például a tea fogyasztásával hasonló egészségügyi előnyökhöz juthat-e, mint a mérsékelt koffeinfogyasztó kávéivók.
Dr. Wen szerint ez érdekes felvetés. Mint elmondta, egyelőre nem tudni, hogy a kávé bizonyított egészségügyi előnyei a kávéban lévő koffeinből származnak-e, ami nem kávéitalokban is reprodukálható, vagy csak a kávéban lévő egyéb speciális anyagoktól. Ami bizonyos, hogy a teafogyasztás is előnyös, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e nagy mennyiségű koffeint vagy sem.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a teafogyasztás a mortalitást és bizonyos betegségek kockázatát is csökkenti. Ez az előny azonban nem vonatkozik más koffeintartalmú italokra, például az energiaitalokra és szénsavas üdítőkre, mert bármilyen haszna is legyen az ezekben az italokban lévő koffeinnek, valószínűleg a hozzáadott cukrok és más vegyi anyagok negatív egészségügyi hatásai kioltják.
Az új kutatások szerint a mérsékelt koffeinfogyasztás főbb előnyei:
- az őrölt kávé fogyasztása 27 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát,
- csökkenti a kardiometabolikus megbetegedés, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását,
- csökkenti a stroke kockázatát,
- antioxidánsai bizonyos rákbetegségek kialakulásának veszélyét is mérséklik.