A magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe

A kormány deklarált célja a diplomával rendelkező fiatalok számának növelése – jelentette ki Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár a Hír TV-ben.

Forrás: Hír TV2019. 09. 12. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány deklarált célja a diplomával rendelkező fiatalok számának növelése – jelentette ki Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában annak kapcsán, hogy az OECD legfrissebb jelentése szerint nőtt a felsőoktatásban diplomát szerző fiatalok aránya hazánkban. Az államtitkár megerősítette: a kormány tervei között szerepel az ún. bolognai rendszer felülvizsgálata.

Hozzányúlnánk a bolognai rendszerhez is, ez már ismert, ami jelenleg úgy néz ki, hogy a felsőoktatásban részvevők 3 évig részt vesznek az úgynevezett alapszakon és plusz két év a mesterszak. Meg tudja erősíteni, hogy változtatnak ezen és milyen formában teszik? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Bódis József, ITM, tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár elmondta, hogy biztosan kell változtatni rajta, azonban a rendszer védelmében hozzátette, hogy ez egy pozitív történet abban az értelemben, hogy a magyar egyetemi rendszer belekerült egy nemzetközi felsőoktatási térségbe, melynek szerves részévé vált. A bevezetés idején véleménye szerint nagyobb hangsúlyt fektettek a formai dolgokra, a 3 éves alapképzésre és a 2 éves mesterképzésre és az azt követő doktorképzésre.

Tartalmi vonatkozásban és lehet, hogy strukturálisan is meg kell újulnia, de az elképzelés az, hogy az egyetemi szereplőkkel közösen végezzék el a revíziót, ami mindenki, de végső soron a hallgatók számára egy pozitívabb helyzetet teremtene. A diákok versenyképesebb diplomához jutnának, nagyobb mozgásterük lenne az európai egyetemi térségben, véleménye szerint a revíziónak ez lenne a lényege.

Arra a kérdésre, hogy a 3 és 2 éves struktúra maradna-e, elmondta:

Vannak olyan szakterületek, ahol a három év nagyon tömör és a 4 év praktikusabb lenne, de úgy gondolom, hogy a szakmai szereplőkkel közösen kell ezt szakmai alapon kitalálni.

A teljes adást ITT tekintheti meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.