A védekezést is megzavarhatja Karácsonyék kétes emberkísérlete

Több szempontból is aggályos az emberkísérlet, amelyet Karácsonyék indítanak az oltás adta védettség tesztelésére.

Magyar Nemzet
2021. 04. 23. 19:55
null
Szolnok, 2021. április 23. Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjának ampullái a hûtõben a szolnoki Hetényi Géza Kórház oltópontján 2021. április 23-án. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Karácsony Gergely-féle fővárosi vezetés illetéktelenül, félrevezető módon kommunikált olyan állítólagos tudományos eredményeket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezést is hátráltathatják.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese arra reagált lapunknak, hogy Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy pénteki online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a fővárosi szociális és hajléktalanellátásban lakók, valamint dolgozók körében 1500 emberen vizsgálják meg az oltás utáni antitest mennyiséget. A kísérletben részt vevők csak Pfizer- és Moderna-vakcinát kaptak.

 

A kutatóorvos hangsúlyozta: az egyes mérési módszerek egymástól jelentősen – akár hatvan-hetven százalékban – eltérő eredményeket hozhatnak, s ha csak egyetlen módszert alkalmaznak, akkor hiteltelen a kutatás.

Szavai szerint mivel számos hajléktalan is részt vesz a kísérletben, az ő egészségi állapotuk nem reprezentatív a társadalom egészére nézve, ezért ha erre nem hívják fel a figyelmet, akkor csak téves és félrevezető következtetéseket lehet levonni a kutatásból.

– Az sem ismert, hogy milyen kutatócsoport, tudományos műhely végzi a kísérletet, így még azt sem tudni, hogy van-e egyáltalán engedélyük. Ráadásul a tervezett eljárásrendet és később az eredményeket a kutatóknak, a szakembereknek kell bejelenteniük, nem politikusoknak, s ha ez nem így történik, akkor megkérdőjeleződik az egész projekt hitelessége

– mutatott rá a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Lacza Zsombor annak indoklását is hiányolta, hogy miért éppen csak a két említett típusú vakcina szerepel a kísérletben.

(A borítóképen vakcinák. Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.