Alapjogokért Központ: tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából. A kutatás arra is rámutat: a megkérdezettek hatvan százaléka szerint a kormány sikere az, hogy a regisztráltak immáron több mint háromnegyede megkapta az oltást.

Magyar Nemzet
Forrás: Alapjogokért Központ2021. 05. 06. 13:10
null
jarvanykezeles_kor Forrás: Alapjogokért Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezer fő telefonos megkérdezésével, országosan, reprezentatív mintán készült felmérés alapján a nyolcmillió fős felnőtt magyar lakosságból közel 5,8 millióan elégedettek az európai gyakorlattól eltérő, keleti forrásokra is fókuszáló vakcinabeszerzési stratégiával – derül ki az Alapjogokért Központ kutatásából. Mint írják, ez a megkérdezettek 72 százaléka, és mindössze 18 százalékuk elégedetlen a vonatkozó kormányzati lépésekkel.

Fotó: Alapjogokért Központ

A korábban számtalan ellenzéki kritikát kapott, „unortodoxnak” is nevezett vakcinabeszerzés tehát élvezi a magyar állampolgárok döntő többségének támogatását:

a döntéshozatal és a társadalmi felelősségvállalás „találkozásának” is köszönhető, hogy hazánk másfélszer gyorsabb tempóban halad előre az oltási programban, mint a kizárólag nyugati típusú vakcinákra hagyatkozó európai uniós átlag.

A magas magyar átoltottsági arány a keleti vakcinák kormányzati beszerzése és magyar szakemberek általi engedélyezése és a növekvő oltakozási hajlandóság révén vált elérhetővé.

A megkérdezettek hatvan százaléka szerint az, hogy a regisztráltak több mint háromnegyede megkapta már az első oltását, a magyar kormány sikere.

Az Alapjogokért Központ felmérése alapján száz válaszadóból hatvanan helyezkedtek erre az álláspontra, és mindösszesen százból hatan, vagyis hat százalék gondolja úgy, hogy az Európai Uniónak köszönhető a magas átoltottság Magyarországon. (A véleményt formálók húsz százaléka szerint nem tekinthető sikernek az, hogy ennyivel gyorsabb ütemben oltják be a magyarokat.)

Fotó: Alapjogokért Központ

Az oltási program pozitív megítélését jól illusztrálja, hogy még az ellenzéki attitűddel körülírható válaszadók 26 százaléka szerint is a kormány sikere az, hogy már több mint négymillió főt beoltottak hazánkban

– ugyanakkor szomorú és a baloldal felelőssége, hogy oltásbizalmatlansági kampányával egy ilyen, alapvetően pártpolitika-mentes ügyben is érezhető a pártpreferenciák hatása a válaszokban – zárul az Alapjogokért Központ közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.