Demszky Gábor megunta az ellenzéki szövegelést

A polgári engedetlenség helyett a gőz kieresztésére szolgáló szelep?

2020. 05. 05. 8:59
KARÁCSONY Gergely; DEMSZKY Gábor
A Karácsony-féle városvezetés ingyen szerezhetné vissza a Demszky érában elveszgetetett gyógyfürdőt Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy döntöttem, minden rám írt szöveget elolvasva, hogy kiszállok, nem fogom arra pazarolni időm, hogy egy nyilvános fórumon osszam meg gondolatai­mat” – jelentette be Demszky Gábor szombat éjfél előtt Facebook-oldalán. A volt SZDSZ-es, egykori főpolgármester szerint a XX. században teret nyerő polgári engedetlenség ma már nem létezik, annak ellenére, hogy „az autokratikus rezsimmel szemben csak ez lehetne a hatékony ideológiai és gyakorlati fegyver”.

„A facebookozás e helyett a polgári engedetlenség helyett van, a gőz kieresztésére szolgáló szelepként szolgál” – folytatja búcsúírásában a volt főpolgármester, aki Korniss Mihályt idézve még hozzáteszi: „Unom már ezt az ellenzéki szövegelést, hapsikáim.” Komoly ellenzéki kritikát is megfogalmaz, amikor a kormány megbuktatása kapcsán kijelenti, hogy ezt „legalábbis Budapesten a többség hőn szeretné, ám a kisujját sem mozdítja meg érte”. ­Demszky szerint az egymás után háromszor is kétharmados többséggel megválasztott Orbán-kormány illegitim, ezért vele szemben minden erőszakmentes tiltakozás, mozgalom, proteszt akció megengedett, azonban erre „a kontrollált és erősen szerkesztett Facebook alkalmatlan eszköz”.

Az SZDSZ-es városvezető utódját is kritizálta

„Ezért döntöttem úgy, hogy kiszállok és a jövőben elsősorban írni fogok. Egy hétig még fent leszek, hogy lementsem azokat a bejegyzéseimet, amelyekre még szükségem lehet, de már nem fogok válaszolni a rám írott szövegekre” – zárta gondolatait Budapest egykori vezetője, akit nagyon sok támadás ért ellenzéki oldalról azután, hogy az elmúlt hetekben több, Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester tevékenységét bíróló Facebook-bejegyzést is megjelentetett. Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a volt szabad demokrata főpolgármester legutóbb azt kifogásolta, hogy jelenlegi utódja nem elég vehemensen lép föl többek között a Liget-projekt, a kormány egy részének a budai Várba költözése vagy a kórházi ágyak felszabadítása ellen. Demszky azt várta volna el Karácsony Gergelytől, hogy a járványhelyzetben szálljon ki a „szigorítási versenyből”, mert ezzel csak politikai csatát veszíthet a miniszterelnökkel szemben.

Demszky azt is hangsúlyozta, hogy a főpolgármesternek a kormány tevékenységét ellensúlyozó politikusként kellene fellépnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.