Deutsch Tamás szerint provokáció Magyar Gábor kinevezése

Az Európai Bizottság készíti a jogállami jelentését, amelyben kapcsolattartó szerepet játszik Magyar Gábor ügyvéd, aki a kiterjedt baloldali kapcsolatokkal rendelkező Magyar György ügyvéd fia. A Fidesz–KDNP nem tartja függetlennek Magyar Gábort. A témában a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában Deutsch Tamást, az Európai Parlament magyar delegációjának a kérdezték.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 11:54
DEUTSCH Tams
Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deutsch Tamás szerint Magyar Gábor központi figurája volt a börtönbiznisznek, aminek a keretében az összes létező kiskaput kihasználva, megítélése szerint a joggal visszaélve milliárdos nagyságrendű kártérítési összegeket pereltek ki és tettek zsebre a magyar államtól a fogvatartottak állítólagos rossz körülményeire hivatkozva.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában emlékeztetett arra is, hogy Magyar Gábor – amikor 2017-ben megkezdte volna az uniós köztisztviselői munkáját (amellyel kapcsolatban követelmény a pártatlanság) – elmondta, hogy nem tárgyilagos módon kíván eljárni, hanem „a gyurcsányista hazugságcunamit” megismételve kijelentette, hogy a magyar kormány ellen kíván harcolni. – Ő a baloldal beépített embere a bizottság apparátusába – értékelt a delegációvezető.

Magyar György és fia, Magyar Gábor. A kormánypártok szerint az ügyvéd kapcsolattartói szerepe garancia arra, hogy a jogállamisági jelentés elfogult lesz
Fotó: Origó.hu

– Elfogult volt, kettős mércét alakított ki, baloldali rágalmakat tartalmazott az előző jelentés.

A bizottság azt ígérte, tényleg tárgyilagos lesz az idei jelentés. Ehhez képest Magyar Gábort kinevezni az Európai Bizottság jogállamisági munkacsoportja kapcsolattartójának, aki elmondta, hogy Magyarország ellen akar harcolni, és elmondta, hogy mik az elfogultságai, ez egy elfogadhatatlan helyzet. Ezért szólítottuk fel az Európai Bizottságot egy levélben, hogy garantálja a tisztességes, fair eljárást, és vonják vissza Magyar Gábor kinevezését – mondta a delegációvezető.

Deutsch Tamás emlékeztetett arra is, hogy Magyar Gábor volt annak idején Biszku Béla ügyvédje. Mint ismert, Biszku a Kádár-rendszer belügyminisztereként jelentős szerepet játszott az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlásokban, életében pedig nem tudták felelősségre vonni tetteiért. – Ebben az eljárásban a magyarországi bíróságok ellen Magyar Gábor elfogultsági panaszt nyújtott be, láthatóan az elfogulatlanság fontos elv számára. Ha ez így van, akkor ehhez tartsa magát: ő nem képes tárgyilagosan eljárni, az elfogulatlanság csak úgy garantálható, ha őt visszavonják pozíciójából – hangsúlyozta Deutsch.

– Azt gondolják, hogy nem voltak tisztában mindezzel az Európai Bizottságnál? Mit akarnak elérni ezzel a levéllel? – kérdezte a Kossuth rádió műsorvezetője. Deutsch Tamás szerint tájékozatlanok voltak azok, akik Magyart nevezték ki kapcsolattartónak.

– A másik lehetőség, hogy ez egy provokáció, egy szoft hadüzenet – fogalmazott Deutsch Tamás.

– Azt várom, hogy bármekkora békát is kell lenyelni, dönteniük kell: vagy egy olyan jogállamisági jelentés készül, amelynek a módja is mutatja, hogy koncepciós eljárásról van szó, vagy, ha legalább a látszatot fenn akarják tartani, akkor a pozícióból vissza kell hívni Magyar Gábort – ismertette pártja véleményét a delegációvezető.

Azon kérdésre, hogy nem naivitás-e azt gondolni, hogy a bizottság lehet pártatlan, miután annak egyik alelnöke Věra Jourová, aki Magyarországot nem tartja demokráciának, az EP-képviselő úgy felelt: lehet ezt így nevezni, de akkor a tisztességes emberek naivak, mivel hisznek a közös értékekben, például az EU működésének az alapját képező pártatlanságban. – Ebben az esetben naivan hiszek abban, hogy az Európai Bizottságnak tárgyilagosan, tisztességes eljárás keretében kellene minden dokumentumát előkészítenie – szögezte le a kormánypárti politikus.

A bizottságnak harminc napja van a válaszadásra. Azon kérdésre, hogy nem futunk-e ki az időből, mivel a jogállamisági jelentést már a nyár elején nyilvánosságra akarják hozni, Deutsch úgy válaszolt, hogy meggyőződése, Magyar Gábor elfogultságának a megvizsgálása nem vesz igénybe harminc napot. – Nem lepődnék meg, ha a rendelkezésre álló időt maximálisan kihasználnák – emelte ki a delegációvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.