Dömötör Csaba és Ujhelyi István vitázott a Tranzit estjén

A Tranzit Garázsviták című estjén Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csapott össze Ujhelyi Istvánnal, az MSZP európai parlamenti képviselőjével.

Hertelendy Gábor, Kárpáti András
2020. 11. 03. 19:55
DMTR Csaba
Budapest, 2020. július 28. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a nemzeti konzultációról tartott sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2020. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tranzit közössége mindenekelőtt együttérzését nyilvánította ki a bécsi terrortámadás áldozatai családjainak és az osztrák fővárosnak.

Először az elmúlt hetek franciaországi és bécsi eseményeiről és azok hatásairól esett szó a vitaesten, amelynek moderátora Földi-Kovács Andrea, a Hír TV műsorvezetője volt. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a szolidaritásnak nincs határa, a befogadásnak van. Dömötör Csaba viszont jelezte, hogy ő nem ilyen megengedő ebben a kérdésben. Szerinte fel kell lépni a dzsihadisták ellen. Felelevenítette: Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter két éve videót készített Bécs állapotáról, mire Karácsony Gergely kiröhögte a riportját. Ujhelyi azzal érvelt, hogy folyamatosan ütközik a barbárság és a civilizáltság. Úgy látja, nem származástól függ a bevándorlás megítélése, például most a bécsi terrorista balkáni származású volt, de Ausztria két muszlimot ünnepel hősként, akik megálljt parancsoltak a lövöldözőnek.

Dömötör szerint ellenben szorosan összefügg a határzár és a bevándorláspolitika. Felidézte, hogy Gyurcsány és Ujhelyi is ellenezte a határzárat, sőt letagadták a kvóta létezését is.

Az államtitkár elmondta: a baloldal megszavazta az erre vonatkozó európai jelentést is. Ujhelyi azzal védekezett, hogy homályos volt a jelentés tartalma, még Tőkés László is megszavazta a dokumentumot.

Ujhelyi szerint a déli határzár önmagában nem védi meg Európát, így nem teljesíti a célját. Úgy vélekedett, nincs összefüggés a határzár és a bécsi terrortámadás között, hiszen nem is védett a bűncselekménytől és nem is idézte elő. Szerinte a Fidesz ezt csak kampányfogásra használta. Dömötör rámutatott: a baloldal lelki vívódáson esik át. Akkor nyugszanak meg a magyar emberek, ha az MSZP konkretizálná, hogy a határzárat támogatják-e vagy a betelepítést. Ujhelyi ezután arról beszélt, hogy a Fidesz betelepítési kötvényei nem férnek össze a migrációs politikájával.

A következő téma a járványhelyzet volt. Ujhelyi elismerte, hogy az Európai Unió nem védekezett jól, és ezáltal nem is látta el rendesen a feladatát. Ugyanakkor elmondta, hogy a Európai Bizottság soha nem látott problémával nézett szembe, akkor érte Európát a járvány, amikor a következő hétéves költségvetést tárgyalták meg. Dömötör közölte: amikor az első esetek megjelentek a földrészen, alacsony kockázatúnak nevezték a vírust, majd a déli államok válsága idején döbbentek rá a helyzet súlyosságára. Az államtitkár arról is beszélt, hogy rengeteg kritikát kaptak a hazai szervezetek működése miatt, miközben a bizottság nem ülésezett. Dömötör szerint Ujhelyi szövetségesei terjesztették el azt, hogy nem működött a magyar parlament, miközben a párttársak megjelentek a napi üléseken.

Ezt követően a járványügyi szabályok legfrissebb szigorításáról beszéltek a képviselők. Ujhelyi támogatta az intézkedéseket, s hozzátette: tévedés azt állítani, hogy Orbán galád módon használná ki a hatalmát. De szerinte ez az Európai Unió odafigyelésének is köszönhető. Az MSZP-s EP-képviselő sürgette a további járványügyi szigorításokat. Dömötör szerint viszont ha Ujhelyi valóban támogatja az intézkedéseket, akkor ő „utolsó mohikánként” van jelen a baloldalon. Az államtitkár felidézte az ellentmondásos baloldali követeléseket, és elfogadhatatlannak tartotta az álhírek elterjesztését. Ismertetése szerint míg hazánkban százezer főre vetítve 19-en, az Egyesült Királyságban például 61-en hunytak el. Emlékeztetett rá, hogy az MSZP bizottsági elnöke, Korózs Lajos mutatta be az álmentővel készített kamuvideót. Ujhelyi erre azt állította, hogy a Fidesz cserben hagyta a munkásokat a vírus idején, miközben Ausztriában, Máltán, Szlovákiában súlyos pénzeket fizettek a dolgozók támogatására a vezetők. Ugyanakkor a szocialista képviselő kevesellte az ország által a járvány idején felvett hitel mértékét.

Ujhelyi nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy álhírvideó volt-e a szocialista Korózs Lajos által készített anyag, amelyben a magát mentőápolónak kiadó csaló, Németh Athina hamis állításai alapján festettek képet a magyar egészségügy állapotáról. Az MSZP-s EP-képviselő csak annyit ismert el, hogy a rendőrség vizsgálja a videót. Szerinte ugyanakkor a pártját lejárató, ominózus felvétel számos aktuális, időszerű témát is felvetett. Ezzel párhuzamosan a kormánypártokat vádolta propagandaanyagok készítésével, ahelyett hogy azok „valós” problémákkal foglalkoznának.

Dömötör Csaba méltatlannak nevezte, hogy Ujhelyi az álhírvideó árnyékából kampányol, egyúttal emlékeztette a szocialista politikust, hogy annak idején, amikor kormányon voltak, fizetőssé tették a magyar egészségügyet. Hozzátette: az Orbán-kormány jelenleg nagyjából ezermilliárd forinttal fordít többet az egészségügyre évente, mint az utolsó baloldali kabinet. Az államtitkár arra is kitért, hogy a baloldal még a jelenlegi pandémiás helyzetben sem szavazta meg a kormány által javasolt előterjesztések túlnyomó többségét, illetve lekicsinyelték azokat.

Ujhelyi ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a múlt heti járványkezelő csomagot azért nem szavazták meg, mert tartalmazta a szerencsejáték-koncesszió módosítását is. Azt is bizonygatta, hogy ő soha nem tevékenykedett az ország érdekei ellen, és példaként említette, hogy ő szorgalmazta: uniós pénzből legyen Magyarországon lerakata az orvostechnikai eszközöknek. Dömötör Csaba arra emlékeztette Ujhelyit, hogy bár korábban leszögezte: nem szavazná meg a 7-es cikkely szerinti eljárás életbe léptetését Magyarország ellen, 2018-ban ezt mégis megtette. A beszélgetés során Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy Európa jövője függ attól, hogy melyik fél kerekedik felül a jogállamiság-vitában, megmarad-e a vétójoguk az egyes országoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.