Emberkereskedelem miatt felel Cozma gyilkosa

Részt vett Marian Cozma megölésében, a börtönben nevet változtatott, majd feltételesen szabadult, legutóbb pedig a vád szerint prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi nőt. Sztojka Iván most emberkereskedelem és pénzmosás miatt felel a Fehérvári Törvényszéken.

Szemán
2021. 02. 03. 9:40
Raffael Sndor; Nmeth Gyz; Sztojka Ivn
Budapest, 2012. oktber 1. Raffael Sndor elsrend (j, vgsban), Nmeth Gyz msodrend (k) s Sztojka Ivn harmadrend (b) vdlott hallgatja Knya Istvn brt a Cozma-gy hatrozathozataln a Kria trgyaltermben 2012. oktber 1-jn. A Kria rszben megvltoztatta a jogers tletet s Sztojka Ivn harmadrend vdlott bntetst 8 vrl 13 vre slyosbtotta. Az els- s msodrend vdlott jogersen kiszabott 18-18 ves szabadsgvesztst helybenhagyta a legfelsbb bri frum. MTI Fot: Beliczay Lszl Fotó: MTI Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem rábírni akartam erre a tevékenységre, hanem lebeszélni róla – reagált a prostitúcióra való kényszerítés vádjára még az előkészítő ülésen a Sztoj­ka Ivánként hírhedtté vált S. István a ­Fehérvári Törvényszéken. A férfi és háro társa ellenen emberkereskedelem és pénzmosás miatt a napokban folytatódik a bizonyítási eljárás. A vádlott társai a pénzmosásban lehetnek bűnrészesek.

Sztojka bűnsegédként részt vett Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolásában 2009-ben, amiért 13 év fegyházat kapott, ám 2018-ban jó magaviselete ­miatt feltételesen szabadlábra helyezték.

Még a fegyházban változtatott nevet, a rendőrségi közlemények azóta csak S. I.-ként emlegetik.

A mostani vádirat lényege szerint Sztojka mintegy húsz éve ismeri a sértettet, akivel szabadulása után vette fel ismét a kapcsolatot. Később hamis biztonságérzetet keltve és közös jövőt ígérve a nőt prostitúcióra kényszerítette, majd napi szinten kérte számon a bevételt. A vád szerint jelbeszéddel kommunikáltak, amelyben a „Hány kilométert futottál ma?” és a „Mennyi a lekvár?” kérdések gyakran előfordultak.

A kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem mellett a vádiratban a pénzmosásra való felbujtás is szerepelt.

Az ügyészség beismerő vallomás esetére nyolc év szabadságvesztést és közügyektől való eltiltást indítványozott, ám Sztojka mindent tagadott. Azt elismerte, hogy „barátnője” prostituáltként kereste a kenyerét, de állítja: ő ezért haragudott rá, és rá akarta beszélni, hagyja abba a szexmunkát, különben nem tudnak hétköznapi családként együtt élni.

Sztojka társai nem vesznek részt személyesen a tárgyaláson. Még gyanúsítottként tett vallomásaikban mindhárman azt mondták, úgy tudták, Sztojka építkezéseken dolgozik, abból származik a pénz, amit kérésére rendszeresen automatákból vettek fel. Közülük ketten bankkártyával rendelkeztek, amelyet átadtak Sztojka Ivánnak, mivel saját jövedelmük nem érkezett a számlára.

A sértett nő egyébként nem tartott igényt kártérítésre és sérelemdíjra sem.

A bizonyítási eljárás első napján pedig nem emlékezett gyakorlatilag semmire. Ha Sztojkát jogerősen elmarasztalja a bíróság, a Cozma-gyilkosságért kapott, még le nem töltött büntetését is le kell majd ülnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.